Nutri-Score, αλκοόλ και υγεία δημιουργούν την "τέλεια καταιγίδα" για το κρασί.

Τον Φεβρουάριο του 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεδρίασε στις Βρυξέλλες για να διαμορφώσει ένα σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου (BECA). Η έκθεση της επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ» και περιλάμβανε έκκληση για δράση: «Η Επιτροπή θα επανεξετάσει την πολιτική προώθησης των αλκοολούχων ποτών και θα προτείνει υποχρεωτική ένδειξη του καταλόγου των συστατικών και της διατροφικής δήλωσης για τα αλκοολούχα ποτά ετικέτες πριν από το τέλος του 2022 και προειδοποιήσεις για την υγεία στις ετικέτες πριν από το τέλος του 2023».

Στις 3 Φεβρουαρίου 2022, εκπρόσωποι του Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου (OIV) συναντήθηκαν με μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη για να συζητήσουν το κρασί, την υγεία και τις προειδοποιητικές ετικέτες. Την ίδια μέρα, ο Serge Hercberg ανέβασε στο Twitter μια πρόταση να συμπεριληφθούν τα αλκοολούχα ποτά στη μορφή Nutri-Score με ένα μεγάλο «F» μαζί με ένα εικονόγραμμα κινδύνου για τις έγκυες γυναίκες και τις πραγματικές ποσότητες ζάχαρης, θερμίδων και αλκοόλ.

«Αυτή δεν είναι μια τροποποίηση του Nutri-Score αλλά μια προτεινόμενη προσθήκη σε αυτό», είπε πρόσφατα ο Hercberg. «Η κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη έχει γίνει ασήμαντη. Αυτό το σενάριο ετικέτας παρέχει μια σαφή οπτική υπενθύμιση και προειδοποίηση στους καταναλωτές ότι τα αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, έχει αποδειχθεί ότι έχουν επιβλαβή επίδραση στην υγεία, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, και ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη καρκίνων.

«Δεν λέμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να πίνουν κρασί ή ότι πρέπει να απαγορευθεί — απολαμβάνω ένα περιστασιακό ποτήρι ο ίδιος. Αλλά οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τον πραγματικό κίνδυνο που συνδέεται με την τακτική κατανάλωση».

Οι αντιδράσεις της Ελλάδας

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) με επιστολή προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές ζητά την υπερψήφιση των τροπολογιών του Ιταλού ευρωβουλευτή Herbert Dorfman που αφορούν την Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής BECA  επισημαίνοντας ότι η αναφορά που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, στιγματίζουν ένα γεωργικό προϊόν, το κρασί, το οποίο σχετίζεται με την μεσογειακή διατροφή και αποτελεί μέρος του πολιτισμού και της παράδοσής.

«Η έκθεση που εγκρίθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στην επιτροπή BECA για το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου της Επιτροπής πάσχει από ουσιαστική έλλειψη ισορροπίας, ειδικά στην προσέγγισή της ως προς την κατανάλωση κρασιού. Κατά τη γνώμη μας, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έννοιες της χρήσης και της κατάχρησης, αποτυγχάνει να κάνει διάκριση μεταξύ μέτριας και επιβλαβούς κατανάλωσης», επισημαίνει η ΕΔΟΑΟ.

Η έκθεση διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου»: «Αυτός ο ισχυρισμός αντιπροσωπεύει μια γενίκευση των επιστημονικών στοιχείων που είναι διαθέσιμα. Τέτοιοι ισχυρισμοί όχι μόνο παραβλέπουν τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις της αμπελοκαλλιέργειας, αλλά στιγματίζουν επίσης ένα γεωργικό προϊόν που σχετίζεται με την μεσογειακή διατροφή και αποτελεί μέρος του πολιτισμού και της παράδοσής μας χωρίς να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι βαθύτερες αιτίες της επιβλαβούς κατανάλωσης», τονίζει η ΕΔΟΑΟ.

Η ΕΔΟΑΟ προτρέπει τους Έλληνες ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν τις τροπολογίες του Ιταλού ευρωβουλευτή Herbert Dorfmann, οι οποίες τροποποιούν οριακά την αρχική έκθεση και εκεί που το αρχικό κείμενο δαιμονοποιεί όλη την κατανάλωση αλκοόλ, είτε μέτρια είτε υπερβολική, ο Herbert Dorfmann εστιάζει στην καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις