Έτσι δεν θα χρειαστεί να πετάξεις το κρασί που σου έμεινε

Εάν άνοιξες ένα μπουκάλι κρασί αλλά δεν κατόρθωσες να το καταναλώσεις όλο μέσα σε λίγες μέρες, δεν χρειάζεται να το πετάξεις. Τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο! Το κρασί μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους και να αξιοποιηθεί κατάλληλα ακόμα και εάν έχει μείνει λίγες μέρες στο ψυγείο. Αυτά είναι όλα όσα μπορείς να κάνεις με το κρασί που περίσσεψε.

Τι να κάνεις με το κρασί που σου περίσσεψε

Φτιάξτε το δικό σας ξύδι

Θα χρειαστείτε ένα καθαρό γυάλινο βάζο και ένα μπουκάλι ξύδι του εμπορίου. Τα βιολογικά ξύδια λειτουργούν καλύτερα. Ρίξτε το μπουκάλι με το ξύδι στο βάζο σας. Προσθέστε το κρασί που περίσσεψε σε αυτό. Μπορείτε να αναμίξετε κρασιά αν θέλετε, αλλά το ξύδι έχει καλύτερη γεύση αν κρατάτε χωριστά βάζα για λευκό και κόκκινο. Καλύψτε το βάζο με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Στερεώστε το με ένα λαστιχάκι.

Φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε μια φορά την ημέρα και αρχίζουμε να δοκιμάζουμε μετά από μια εβδομάδα.

Φτιάξτε βινεγκρέτ

Το λευκό κρασί που έχει απομείνει κάνει υπέροχο dressing σαλάτας ή σάλτσα για ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά. Θα χρειαστείς:

1/3 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/4 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (από 2 έως 3 λεμόνια)
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι – αν το κρασί είναι ξηρό. Εάν χρησιμοποιείτε γλυκό κρασί, παραλείψτε το μέλι.
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρασί, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύοντας προσθέστε το λάδι, σιγά σιγά. Ανακατεύουμε ξανά λίγο πριν το σερβίρουμε. Η βινεγκρέτ διατηρείται στο ψυγείο έως και μια εβδομάδα.

Φτιάξτε παγάκια κρασιού

Χρησιμοποιήστε σφραγιζόμενες πλαστικές παγοθήκες  για να αποθηκεύσετε το κρασί που σας έχει απομείνει. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσο θέλετε στην μαγειρική σας. Χρησιμοποιήστε ή καταψύξτε το κρασί που σας περίσσεψε μέσα σε μια μέρα, αν έχει μείνει έξω, ή μέσα σε μια εβδομάδα αν έχει διατηρηθεί στο ψυγείο με φελλό.

Για πόσο καιρό παραμένει καλό το κρασί σε ανοιγμένο μπουκάλι

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις