Τι είναι το Cremant που ανταγωνίζεται την σαμπάνια
Σε τι διαφέρουν οι δύο δημοφιλείς αφρώδεις οίνοι
Το Cremant είναι αφρώδης οίνος που παρασκευάζεται εκτός της περιοχής Champagne στη Γαλλία. Είναι αρκετά φθηνότερο από το δημοφιλές ποτό αλλά το γευστικό του προφίλ είναι σχεδόν ίδιο αφού το 99% των έμπειρων ατόμων που το δοκιμάζουν δεν μπορούν να αντιληφθούν την διαφορά.
O συγκεκριμένος αφρώδης οίνος περνάει από την ίδια διαδικασία παραγωγής με τη σαμπάνια που ονομάζεται «mhode tradiedelle». Είναι μια διαδικασία όπου η δευτερογενής ζύμωση λαμβάνει χώρα στη φιάλη και όχι σε μια μεγάλη δεξαμενή ή δεξαμενή από ανοξείδωτο χάλυβα, όπως κάνει η Prosecco. Η δευτερογενής διαδικασία ζύμωσης δίνει στο Cremant τον χαρακτήρα του, σχηματίζοντας πλούσια υφή που το κάνει πιο κρεμώδες.
Υπάρχουν οκτώ περιοχές στη Γαλλία όπου παράγεται μεταξύ των οποίων η Βουργουνδία, η Αλσατία, η κοιλάδα του Λίγηρα και η περίφημη περιοχή του Μπορντό. Μία από τις δημοφιλείς περιοχές παραγωγής κρασιού Cremant είναι το Cremant d’Alsace, γνωστό για τον πλούσιο και περίπλοκο χαρακτήρα του και για μια μεγάλη ποικιλία σταφυλιών που χρησιμοποιούνται.
Ο λόγος για τον οποίο το Cremant γίνεται δημοφιλές οφείλεται στην ευελιξία του. Οι κανόνες και οι κανονισμοί για την παρασκευή του Cremant επιτρέπουν στους οινοποιούς να χρησιμοποιούν μια ευρύτερη ποικιλία σταφυλιών. Για παράδειγμα, το Cremantd’Alsace παρασκευάζεται από έξι διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού, συμπεριλαμβανομένων των Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling, Pinot Blanc, Auxerrois και Chardonnay. Η σαμπάνια από την άλλη φτιάχνεται μόνο από τρία.
Οι βασικές διαφορές του με την σαμπάνια
Υπάρχουν δύο κύριες διαφορές μεταξύ Cremant και Champagne:
- Ένας αφρώδης οίνος μπορεί να ονομαστεί σαμπάνια μόνο εάν παρασκευάζεται στην περιοχή Champagne της Γαλλίας και το Cremant είναι αφρώδης οίνος που παρασκευάζεται εκτός της περιοχής αυτής.
- Η σαμπάνια παρασκευάζεται από ποικιλίες σταφυλιού Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier. Το Cremant παρασκευάζεται από σταφύλια που είναι συνώνυμα με τις περιοχές που παράγονται. Αυτά μπορεί να είναι διαφορετικά από τα τρία που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σαμπάνιας.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις