Τι αναφέρει στο FoodLife, ο Σαμψών Πομάκης για τα νέα προϊόντα της εταιρείας

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Ένα ξεχωριστό κόσμο ελληνικών αρωμάτων και χρωμάτων, που κρύβει μέσα του τα μυστικά της φύσης «αποκαλύπτουν» δύο νεαροί φίλοι από την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας οι οποίοι παρέμειναν στη πατρίδα τους, ασχολήθηκαν με τον πρωτογενή τομέα και δημιούργησαν τη δική τους εταιρεία, την Iperos Herbs. Ο Ανδρέας Σχίζας και ο Σαμψών Πομάκης αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους καλλιεργώντας για αρχή αρωματικά φυτά και να γίνουν όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πρεσβευτές της Ημαθιώτικης χλωρίδας. Ωστόσο, δεν ήθελαν να ακολουθήσουν την «πεπατημένη οδό», αυτό που προσδοκούσαν ήταν να ξεχωρίσουν. Για αυτό καλλιέργησαν -πέραν των συμβατικών- και πιο σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά όπως είναι η εχινάκεια, ο κράταιγος και η αχίλλεια. Να σημειωθεί πως σήμερα, η καλλιέργεια εχινάκειας της Iperos Herbs καλύπτει το 80% από την συνολική παραγωγή που διαθέτει η ελληνική επικράτεια.

Iperos Herbs

Με την ευρηματικότητα των δύο συνεταίρων, όμως να μη σταματάει στην αγροτική παραγωγή, πολύ γρήγορα προχώρησαν και στο μεταποιητικό στάδιο των προϊόντων τους. Έτσι, έφτιαξαν αναψυκτικά με βότανα κλείνοντας όλα τα αρώματα, τις φαρμακευτικές ιδιότητες και τις γεύσεις σε ένα πολυτελές μπουκάλι με τα Iperos Herbs να παρασκευάζονται όπως ακριβώς η παραδοσιακή γκαζόζα της Ημαθίας. «Στόχος μας είναι να έχουμε μία εξωστρεφής εταιρεία η οποία θα κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο τις ιδιότητες των ελληνικών βοτάνων, τόσο μέσα από τα ίδια τα βότανα όσο και από άλλα εναλλακτικά προϊόντα όπως είναι τα αναψυκτικά. Σήμερα, τα Iperos Herbs φιλοξενούνται σε ντελικατέσεν καταστήματα στο Κατάρ, στη Γαλλία και στη Κύπρο ενώ οι Γερμανοί μπορούν να τα βρουν τα προϊόντα μας σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ» περιγράφει στο FoodLife, ο ένας εκ των ιδρυτών της Iperos Herbs, Σαμψών Πομάκης.

Τσάι με μίξεις βοτάνων

Η επιτυχημένη πορεία των αναψυκτικών οδήγησε τους επιχειρηματίες να βγάλουν στην αγορά και νέα καινοτόμα προϊόντα. Σε λιγότερο, λοιπόν, από δύο μήνες θα βρίσκονται στην ελληνική αγορά το πρώτα τσάγια τους χωρίς συντηρητικά και χωρίς ζάχαρη τα οποία θα σερβίρονται σε γυάλινο μπουκάλι των 330ml. «Αναμένουμε με μεγάλη χαρά να βγουν στην αγορά τα πρώτα μας αφεψήματα χωρίς συντηρητικά. Το πρώτο τσάι περιέχει μελισσόχορτο, λουίζα και καλέντουλα και ο δεύτερος κωδικός περιλαμβάνει λουίζα, μελισσόχορτο, αλθαία και μέντα. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό κλείσαμε και την πρώτη συμφωνία για το εξωτερικό, με τα προϊόντα μας να μπαίνουν σε λίγο καιρό στην αγορά της Γερμανίας» δηλώνει ο επιχειρηματίας.

Σήμερα, στη προϊοντική γκάμα της Iperos Herbs συγκαταλέγονται πάνω από 70 κωδικοί βοτάνων και ορισμένων βιολογικών, τέσσερα είδη αναψυκτικών (μέντα, μελισσόχορτο, λεβάντα και σαμπούκος) αλλά και 40 κωδικοί μπαχαρικών και μαγειρικών μειγμάτων. Οι ιδρυτές διαθέτουν στην Ημαθία βιολογικές καλλιέργειες βοτάνων αλλά και μία μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να καθετοποιήσουν την παραγωγή τους και να έχουν τον έλεγχο όλων των σταδίων της, από το χωράφι μέχρι το τελικό προϊόν. Ιδιαίτερη βαρύτητα, έδωσαν και στο όνομα της εταιρείας το οποίο ήθελαν να είναι αλληλένδετο με τη φύση των προϊόντων τους. Η λέξη, λοιπόν ύπερος, υποδηλώνει το τέλειο άνθος ενώ παράλληλα είναι εκείνο το τμήμα του φυτού που υπάρχει στο θηλυκό και είναι υπεύθυνο για τη γονιμοποίηση. «Αυτό ήταν και το έναυσμα της δικής μας επιχειρηματικής προσπάθειας, το πώς μπορεί ένα τέτοιο άνθος που προσφέρει απλόχερα η φύση να συμβάλλει στην ανθρώπινη υγεία και να είναι πραγματικά τόσο τέλειο» συμπληρώνει ο Σ. Πομάκης.

Η αγάπη για τη φύση

Σε μικρή ηλικία, ο δασολόγος Ανδρέας Σχίζας, ο ένας εκ των ιδρυτών της Iperos Herbs ανακάλυψε τον κόσμο των βοτάνων με τον πατέρα του να είναι ο μέντορας του. Ο ίδιος δίδαξε στον Ανδρέα πρωτίστως το πώς να σέβεται την φύση και να την αγαπάει και στη συνέχεια τον μύησε στον εναλλακτικό τρόπο καλλιέργειας των βοτάνων μαθαίνοντας του, τις φαρμακευτικές ιδιότητες που έχει το κάθε ένα ξεχωριστά. Η γνωριμία του με τον Σ. Πομάκη έγινε κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών τους σπουδών και από τότε ξεκίνησαν να επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά η επιχειρηματική τους ιδέα. Το 2017, ξεκίνησε η κοινή τους πορεία και πολύ γρήγορα εντάχθηκαν στην Iperos Herbs και συνεργαζόμενοι παραγωγοί οι οποίοι είχαν την ίδια φιλοσοφία για το περιβάλλον και την φύση.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις