Ελληνικό ιπποφαές: Μία καλλιέργεια με ευοίωνο μέλλον
Τι δηλώνει στο FoodLife, ο πρόεδρος της Ιπποφαές Ελλάς, Ελευθέριος Δούκας για τις επόμενες κινήσεις του συνεργατικού τους σχήματος αλλά και για το παγκόσμιο συνέδριο που θα γίνει για πρώτη φορά σε Νότια χώρα και συγκεκριμένα στην Ελλάδα
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Έτοιμοι να μπουν δυναμικά στις αγορές του εξωτερικού θεωρούνται οι Έλληνες παραγωγοί του ιπποφαούς, οι οποίοι πέρασαν από σαράντα κύματα αλλά κατάφεραν μέσω μιας νέας σύγχρονης οργανωτικής δομής, καλλιεργώντας διαφοροποιημένες ποικιλίες και αλλάζοντας την γενικότερη προσέγγιση του προϊόντος, να βγουν στο προσκήνιο. Μέσω, λοιπόν, της Ιπποφαές Ελλάς, δημιουργήθηκε ένα συλλογικό σχήμα, μία ομάδα παραγωγών, με περισσότερους από 40 καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έφεραν από το εξωτερικό μία αποκλειστική καλλιέργεια ρωσικών ποικιλιών χωρίς αγκάθια, έκαναν την έρευνα αγοράς τους και βρήκαν τελικά αυτή τη «χρυσή» τομή που θα διαφοροποιεί, παγκοσμίως, το παραγόμενο προϊόν τους.
Σήμερα οι καλλιέργειες ξεπερνούν τα 1.600 στρέμματα σε όλη τη χώρα με τις εξαγωγές να έχουν ξεκινήσει και τις συμφωνίες για τη διάθεση της παραγωγής τους να έχουν ήδη επιτευχθεί για Αμερική, Γαλλία και Ιταλία. «Δημιουργήθηκε ένα συνεργατικό σχήμα με σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο έκανε μία εμπεριστατωμένη έρευνα, είδε που υστερούν οι Έλληνες παραγωγοί και προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα δημιουργώντας στέρεες και ισχυρές βάσεις. Να σημειώσω ότι ανήκω και εγώ σε αυτούς τους παραγωγούς που την εποχή που είχε γίνει μόδα το συγκεκριμένο προϊόν έβαλα τις πρώτες καλλιέργειες ιπποφαούς με αγκάθια. Διαπιστώνοντας, βέβαια, ότι το μεγάλο κόστος παραγωγής καθιστούσε απαγορευτική την πώληση παραγωγής.
Έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε στοιχεία για την παγκόσμια αγορά και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν κάποιες άλλες ποικιλίες που τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζαμε όχι μόνο τα εξαφάνιζε, αλλά σου προσέφερε και αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παγκόσμια αγορά. Ταξιδέψαμε έως την Σιβηρία της Ρωσίας, συναντηθήκαμε με τους υπευθύνους του μεγαλύτερου ινστιτούτου γεννητικού υλικού του ιπποφαούς στον κόσμο και αποκτήσαμε την αποκλειστικότητα των ποικιλιών για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ιταλία» δηλώνει στο FoodLife, ο πρόεδρος της Ιπποφαές Ελλάς, Ελευθέριος Δούκας. Να σημειωθεί ότι η καινοτομία της νέας δομής του συνεργατικού σχήματος καθώς και η αποτελεσματικότητα στην εδραίωση της καλλιέργειας στον νότο της Ευρώπης έφεραν ήδη την παγκόσμια αναγνώριση για τους Έλληνες παραγωγούς με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ιπποφαούς (ISA) να τους αναθέτει το επόμενο παγκόσμιο συνέδριο του 2023 το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά σε Νότια χώρα.
Συνεργατισμός
Μια καλλιέργεια που τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει αρκετά το παγκόσμιο ενδιαφέρον θεωρείται η υπερτροφή ιπποφαές, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται μέσα σε στην λίστα των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στη νέα αυτή τάση. «Η «κορυφαία των super-foods» όπως την χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες κέρδισε και τους Έλληνες – κυρίως μεμονωμένους – παραγωγούς οι οποίοι από το 2008 στράφηκαν άμεσα προς αυτή την εναλλακτική καλλιέργεια με τα στρέμματα τους να φτάνουν τις 3.000. Τα ζητήματα όμως που προέκυψαν, όπως η έλλειψη τεχνογνωσίας για την καλλιέργεια στις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, η έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας λόγω μικρών εκτάσεων και η λάθος επιλογή ποικιλιών ήταν οι βασικοί λόγοι που έσκασαν την «φούσκα» της καλλιέργειας στην Ελλάδα με τα στρέμματα στη χώρα μας, σήμερα, να είναι λιγότερα από 1.000. Με δεδομένο ότι πρόκειται για μία καλλιέργεια «χρυσορυχείο» όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, υπήρξαν κάποιοι παραγωγοί στην περιοχή της Θεσσαλίας οι οποίοι άρχισαν να αναζητούν νέους τρόπους προσέγγισης του προϊόντος αλλά και νέα σχήματα συνεργατισμού και συμπράξεων σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής αλυσίδας δημιουργώντας την Ιπποφαές Ελλάς. Οι ίδιοι κατάφεραν να διασφαλίσουν κερδοφορία λόγω των διαφοροποιήσεων στη καλλιέργεια. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει χαμηλό κόστος παραγωγής, δεν έχει αγκάθια, η συλλογή του καρπού γίνεται με μεγάλη ευκολία, αλλά και ο καρπός είναι πολύ μεγαλύτερος, διαθέτει εξαιρετική γεύση και διπλάσια περιεκτικότητα σε έλαιο. Μάλιστα, ο παραγωγός μπορεί να διασφαλίσει κερδοφορία που θα ξεπερνάει τα 2 χιλ. ευρώ ανά στρέμμα υπογράφοντας, παράλληλα, συμβόλαιο για την απορρόφηση της παραγωγής του.
Το ιπποφαές στο εξωτερικό
Πρόκειται για ένα προϊόν που είναι νέο τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά. Συγκεκριμένα στη Κίνα καλλιεργούνται περί τα 25 εκατ. στρέμματα και στην Ρωσία 3 εκατ., ενώ χιλιάδες είναι τα εργοστάσια σε αυτές τις χώρες που μεταποιούν τον καρπό του ιπποφαούς παρασκευάζοντας προϊόντα υγείας, καλλυντικών και τροφίμων όπως το έλαιο, ο χυμός, η πούλπα, το τσάι κ.α. Να προστεθεί ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν εισχωρήσει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά εδώ και αρκετά χρόνια όπως είναι ο Καναδάς, η Φινλανδία και η Γερμανία. Τα νούμερα άλλωστε μαρτυρούν την μεγάλη ζήτηση του super-food με τα συνολικά χρηματοοικονομικά μεγέθη του ιπποφαούς να είναι τεράστια, αφού ο ετήσιος τζίρος των προϊόντων ξεπερνάει τα 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. ευρώ προέρχονται από τους χυμούς και τα 25 δισ. ευρώ από τα προϊόντα υγείας και το έλαιο.
Τα προϊόντα της Ιπποφαές Ελλάς
Η Ιπποφαές Ελλάς παράγει πέραν του απολύτως διαφοροποιημένου καρπού, που είναι τριπλάσιο σε μέγεθος και με εξαιρετική γεύση, μεταποιημένα προϊόντα όπως ο συμπυκνωμένος χυμός ιπποφαούς που περιλαμβάνει και το έλαιο, ο οποίος αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για τη δημιουργία διαφόρων προϊόντων τροφίμων. Ήδη υπάρχουν συμφωνίες με σημαντικές εταιρείες της ελληνικής αγοράς αλλά και του εξωτερικού για τη δημιουργία ροφημάτων και τροφίμων που θα τον περιλαμβάνουν δημιουργώντας έτσι για την αγορά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Το ιπποφαές περιέχει όλο το σύμπλεγμα των Ωμέγα (ω3, ω6, ω7, ω9), τις βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Β12, C, D, K, φολικό οξύ (Β9), σίδηρο, σελήνιο και μια μεγάλη λίστα φλαβονοειδών, προσφέροντας στον καταναλωτή όλη την απαραίτητη ενίσχυση του οργανισμού που χρειάζεται σε καθημερινή βάση μέσα από ένα φυσικό προϊόν.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις