Τι δηλώνουν στο FoodLife ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος και ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra, Γιάννης Μανδάλας

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Προ των πυλών βρίσκονται τα εγκαίνια για το πρότυπο Βιομηχανικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας, καθώς ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ που αφορά στη δημιουργία του Κέντρου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Foodlife, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος: «Βρισκόμαστε στη φάση στελέχωσης της ομάδας του Κέντρου και ελπίζουμε ότι εάν όλα πάνε καλά μέσα στο φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια».

Βιομηχανικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας: Ανάδειξη των θεραπευτικών ιδιοτήτων

Με στόχο να γεφυρώσει την ακαδημαϊκή γνώση με τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής, ώστε να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα με βάση τη μαστίχα Χίου αλλά και για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη των θεραπευτικών και ευεργετικών δράσεων της μαστίχας αποφασίστηκε η ανέγερση βιομηχανικού κέντρου σε έκταση ιδιοκτησίας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στην Καλλιμασιά, ενώ σε άμεση γειτνίαση λειτουργεί ήδη η Mediterra Α.Ε.(διαχειρίζεται τα mastihashops), εκ των βασικών μετόχων του Κέντρου.

Στο πρότυπο Βιομηχανικό κέντρο συμμετέχουν η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και η Mediterra Α.Ε., η φαρμακευτική βιομηχανία Iasis Pharma, η FarmaQ και η pharmagnosen, spin-off εταιρεία της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών. «Έχει κλείσει το επενδυτικό μέρος της κατασκευής και του εξοπλισμού. Είμαστε τώρα στη φάση να υλοποιήσουμε μια σειρά από πιλοτικές παραγωγές, άρα θεωρητικά είμαστε και επίσημα σε λειτουργία από χθες. Σκοπός της επένδυσης αυτής είναι ο συντονισμός της παγκόσμιας ακαδημαϊκής γνώσης που αφορά τη μαστίχα και ο σχεδιασμός νέων προϊόντων, ο οποίος όμως σχεδιασμός θα μπορεί να παρουσιαστεί ως τελικό προϊόν. Το κτίριο έχει εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογικής ενσωμάτωσης» περιγράφει στο Foodlife, o διευθύνων σύμβουλος της Mediterra, Γιάννης Μανδάλας.

Βιομηχανικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας

Ισχυρή ανάπτυξη για τη μαστίχα Χίου

Το 2021 για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών του νησιού χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 40ετίας, λόγω της υψηλής παραγωγής που ανήλθε σε 216 τόνους φυσικής μαστίχας. Παράλληλα, και η θυγατρικής Mediterra παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη με τα στελέχη της να κάνουν λόγο για ένα πολύ καλό πρώτο εξάμηνο το 2022 που προμηνύει ότι η φετινή χρονιά μπορεί να αγγίξει και την χρονιά του 2019. Να σημειωθεί, ότι η ΕΜΧ προχωρά σταθερά στη δημιουργία νέων προϊόντων, μέρος της παραγωγής της κατευθύνεται προς την τυποποίηση της ΕΛΜΑ ή γίνεται μαστιχέλαιο και ένα μέρος κατευθύνεται προς την Mediterra που δημιουργούνται διάφορα είδη προϊόντων όπως είναι τα γλυκά του κουταλιού, λικέρ μαστίχας κ.α.

Βιομηχανικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις