FoodOxys: Ο τεχνοβλαστός που καινοτομεί στη βιολειτουργική διατροφή
Τι δηλώνει στο FoodLife ο ιδρυτής της εταιρείας, Δημήτρης Κουρέτας
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Με κύριο αντικείμενο την βιολειτουργική διατροφή η spin-off (τεχνοβλαστός) εταιρεία του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας έχει κεντρίσει τα βλέμματα τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό πιστοποιώντας, ουσιαστικά, τις τροφές «καλής υγείας». Με έδρα τη Λάρισα η καινοτόμα startup δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα που ηγείται του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, μετά τη διαπίστωση της ανάγκης για υπολογισμό των επιπέδων των αντιοξειδωτικών παραγόντων σε διάφορα προϊόντα και στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, η FoodOxys δημιούργησε το πρώτο ελληνικό σήμα πιστοποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων, εγκεκριμένο από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO).
«Το Activity FoodOxys Quality, AFQ, παρέχει τόσο στον παραγωγό όσο και στον καταναλωτή πολύτιμες απαντήσεις αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφίμων και των ποτών» δηλώνει στο FoodLife, ο καθηγητής και ιδρυτής της FoodOxys, Δ. Κουρέτας. Στο πλαίσιο, του σήματος πιστοποίησης, τα αγροτικά προϊόντα αξιολογούνται μέσω ενός συστήματος και όσα περάσουν το κατώφλι ικανοτήτων λαμβάνουν το πιστοποιητικό. Σε δηλώσεις, μάλιστα, o διευθύνων σύμβουλος της FoodOxys, Φώτης Τέκος εξηγεί ότι το σήμα ουσιαστικά έρχεται να αποδείξει στην πράξη ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι καλά. Να σημειωθεί ότι η FoodOxys έχει ενταχθεί και στο Elevate Greece σηκώνοντας γύρους χρηματοδότησης.
Κίνητρα στους νέους
Μια σημαντική καινοτομία που εισάγει η εταιρεία είναι η διανομή μέρους των μετοχών της νέους ερευνητές, απόφοιτους του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρέχει ένα σημαντικό κίνητρο στους νέους επιστήμονες για να παραμείνουν στην Ελλάδα και να επενδύσου στη χώρα. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, μέσα στα επόμενα τους βήματα είναι η σύναψη συμφωνιών με μεγάλες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και η δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα μπορεί να απολαμβάνει οι πολίτες από κάθε σημείο του πλανήτη.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις