G-fish: Ψάρια… από τον Ταΰγετο
Τι δηλώνει στο FoodLife ο ιδιοκτήτης της G-fish, Γιάννης Γεροντίδης
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Στους πρόποδες του Ταΰγετου, μία οικογενειακή επιχείρηση η «G–fish», παράγει στο βουνό προϊόντα σολωμού, πέστροφας και οξύρρυγχου και τα διανέμει στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια της Ελλάδας αλλά και σε ντελικατέσεν καταστήματα του εξωτερικού. Πρωταγωνιστής της καινοτόμας επιχείρησης δεν είναι άλλος από τον ιδιοκτήτη της, Γιάννη Γεροντίδη, ο οποίος ανέλαβε το ιχθυοτροφείο που διέθετε ο πατέρας του στο ορεινό χωριό, Καστόρι Λακωνίας, και το μετέτρεψε σε μία υπερσύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής που δημιουργεί γκουρμέ προϊόντα προστιθέμενης αξίας από καπνιστό σολομό, χαβιάρι (μπρίκ) μέχρι καπνιστό συκώτι σολομού και άλειμμα καπνιστής πέστροφας. Η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Κύπρος είναι οι χώρες που φιλοξενούν στα ράφια των καταστημάτων τους τα ευφάνταστα προϊόντα ενώ στη χώρα μας έχουν ήδη γίνει το βασικό εργαλείο πολλών σεφ κατατάσσοντας τα στη γκάμα με τα προϊόντα υψηλής γαστρονομίας.
Κάπνισμα ψαριού
«Η βάση είχε δημιουργηθεί από τον πατέρα μου ο οποίος επέλεξε να παράξει ψάρια σε ένα περιβάλλον που το νερό είναι πεντακάθαρο καθώς αναβλύζει μέσα από το βουνό και δεν περιέχει βαρέα μέταλλα. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα νερά των πηγών μαζί με τη φυσική τροφή του ψαριού τα καθιστούν ποιοτικά έτσι ώστε τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας να μην έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτά της θάλασσας. Την περίοδο που ανέλαβα εγώ την επιχείρηση αποφάσισα ότι ήθελα να διαφοροποιηθούμε ακόμη περισσότερο και έτσι μεταποίησα τα προϊόντα χρησιμοποιώντας μεθόδους συντήρησης που είχαν οι πρόγονοι μας. Πλέον, η G-fish, έχει στην κατοχή της χτιστούς φούρνους που με φυσικό τρόπο, καπνίζουμε το ψάρι. Το κάπνισμα μαζί με το πάστωμα είναι από τις αρχαιότερες μεθόδους συντήρησης» δηλώνει στο FoodLife, ο επιχειρηματίας, Γιάννης Γεροντίδης.
Έρχονται νέα προϊόντα
Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος από τις αρχές του 2023 θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η γκάμα της εταιρείας αφού αναμένεται να βγουν στην αγορά όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «νέα καινοτόμα προϊόντα». Η φιλοσοφία του ευρηματικού επιχειρηματία είναι ότι το κάθε προϊόν πρέπει να έχει τον δικό του χαρακτήρα και να διαθέτει το καθένα την δική του χρονική περίσταση που θα καταναλωθεί σε ένα τραπέζι. Έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι της μεταποίησης δημιουργώντας και το δικό του καπνιστήριο. Στα ράφια των καταστημάτων, υπάρχουν πλέον πολλά διαφορετικά είδη της G-fish. Πέστροφα, σολομός, οξύρρυγχος, χαβιάρι, καπνιστή μαριναρισμένη πέστροφα, καπνιστός σολομός, άλειμμα καπνιστής πέστροφας με μυρωδικά αλλά και σολωμού, κρύο κάπνισμα σολωμού σε φέτες, καπνιστό συκώτι από σολομό μαριναρισμένο σε μπαχαρικά και ελαιόλαδο, φρέσκα ραβιόλια γεμιστά με καπνιστό σολομό ή με πέστροφα και μπριζολάκια οξύρρυγχου είναι μερικά από τα πιο περιζήτητα προϊόντα της επιχείρησης.
Η ιστορία της οικογένειας Γεροντίδη – όνομα που στις μέρες μας έχει συνδεθεί με το καλό ψάρι – ξεκινάει το 1969, όπου ο πατέρας του Γιάννη, ιδρύει στο Καστόρι μία από τις πρώτες μονάδες παραγωγής πέστροφας στην Ελλάδα. Ο πατέρας του αψήφησε τις δυσκολίες της εποχής όπως το μεγάλο κόστος επένδυσης, την έλλειψη νομοθεσίας για την συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά και την δυσπιστία από τους πιθανούς πελάτες για τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και προχώρησε την επένδυση του. Το 1998, η εταιρεία ονομάζεται G-fish και στη συνέχεια ο τολμηρός τότε νέος προχωράει στην μεταποίηση των προϊόντων του. Η ιδέα του να εντάξει αρχαίες μεθόδους συντήρησης δεν άργησε να έρθει και έτσι ο επιχειρηματίας ξεκίνησε να ψήνει και να καπνίζει τα προϊόντα στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους, που έφτιαξε με ξύλα οξιάς, μέσα στην μονάδα παραγωγής του. Ακολούθησε μια σειρά καινοτόμων προϊόντων όπου έβγαζε στην αγορά, ενώ οι συμμετοχές του σε εκθέσεις και σε διαγωνισμούς του έφεραν πολύ γρήγορα και μια σειρά διακρίσεων.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις