Γεωργαντάς: Με γοργούς ρυθμούς αλλαγές στο νέο παραγωγικό μοντέλο στον πρωτογενή τομέα
«Είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάμε την παραγωγή και να στηρίζουμε τους παραγωγούς»
«Μετά την επισιτιστική κρίση καταλάβαμε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, ενός τομέα ο οποίος δεν αποτελεί απλώς στοιχείο απαραίτητο για την οικονομική βιωσιμότητα μιας χώρας αλλά και στοιχείο κοινωνικής συνοχής» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς κατά τα εγκαίνια της έκθεσης Freskon.
«Είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να κοιτάμε ένα πράγμα: την παραγωγή και τον παραγωγό και που οφείλουμε να στηρίξουμε» σημείωσε προσθέτοντας ότι «με γοργούς ρυθμούς θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές στο νέο παραγωγικό μοντέλο στον πρωτογενή τομέα.
«Η παραγωγή φρούτων και λαχανικών είναι πραγματικά από αυτούς τους τομείς οι οποίοι κατάφεραν και στήριξαν τον πρωτογενή τομέα στη χώρα και παρ’ όλες τις κρίσεις και τα μεγάλα ζητήματα της έλλειψης εργατών καταφέραμε και έχουμε και φέτος θετικό πρόσημο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Εμείς ως υπουργείο δίνουμε τη δυνατότητα στον παραγωγό να παράξει χωρίς το κράτος να δημιουργεί εμπόδια σε αυτό ή να έχει φορολογικές επιβαρύνσεις τέτοιες που να τον αποτρέπει. Εκεί λοιπόν η κυβέρνηση, εκτός από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα και τους συνεταιρισμούς τους ίδιους, έκανε κάτι πρωτότυπο, για πρώτη φορά προχώρησε σε έκπτωση του φόρου εισοδήματος στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς και σε μία σημαντική μεταρρύθμιση που λειτουργεί αναδρομικά και για τα έσοδα του 2022. Επίσης, έχουμε ένα νέο αρδευτικό σύστημα στη χώρα, ένα νέο πρόγραμμα άρδευσης είτε με την αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων άρδευσης που ήταν δεκαετιών είτε με νέα δίκτυα τα οποία προγραμματίζονται και υλοποιούνται για να μπορέσουμε πραγματικά αυτό τον πλούτο της χώρας, το νερό, να το κάνουμε να έχει προστιθέμενη αξία.
Στον τομέα της μεταποίησης δεν μπορούμε να μιλάμε για οπωροκηπευτικά και να μην έχουμε την δυνατότητα όλα αυτά τα πολύ καλά προϊόντα της Ελληνικής γης να τα χρησιμοποιήσουμε. Αναφορικά με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες έχουν πολύ μεγάλη δυναμική ακριβώς επειδή έχουν την προστασία απέναντι στα φαινόμενα. Αυτό που έχει να κάνει ο Έλληνας είναι ένα: να παράξει και να μπορέσει να προωθήσει στις αγορές του εξωτερικού τα προϊόντα του», σημείωσε.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις