Γεωργιάδης: Γιατί δεν προχωρήσαμε σε μείωση του ΦΠΑ και σε διατίμηση στα προϊόντα
«Η μόνη χώρα που έβαλε διατίμηση ήταν η Λευκορωσία και την απέσυρε μετά» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Τους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ ή σε διατίμηση στα προϊόντα εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.
«Στην Ελλάδα υπήρξε μεγάλη πολιτική σύγκρουση και εξακολουθεί να υπάρχει καθώς η αντιπολίτευση έχει ως πρόταγμα ότι ο βασικός τρόπος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στα τρόφιμα είναι η μείωση του ΦΠΑ. Εμείς αντίθετα είπαμε, παρότι το εξετάσαμε, ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα έφερνε τελικά αποτέλεσμα διότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξασφαλίσει ότι η μείωση θα φτάσει στον καταναλωτή» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:
«Η Ισπανία μηδένισε τον ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου και προχθές, βγήκαν τα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα είναι 6η από το τέλος στον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ενώ η Ισπανία είναι 10η από το τέλος. Η Ελλάδα έχει πληθωρισμό στα τρόφιμα 14,7% τον Φεβρουάριο από 15,6% τον Ιανουάριο. Η Ισπανία έχει 16,7% τον Φεβρουάριο από 15,5% τον Ιανουάριο. Μείωσε τον ΦΠΑ στο μηδέν και ανέβηκε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα 1,2%. Η Ελλάδα που δεν τον πείραξε, ο πληθωρισμός έπεσε κατά μία μονάδα. Η Κυβέρνηση της Ισπανίας σκέφτεται να επαναφέρει τον ΦΠΑ. Για ποιο λόγο; Διότι διαπιστώσανε ότι η μείωση του ΦΠΑ τους κοστίζει τον χρόνο 700 εκατομμύρια και ότι τελικά αυτά δεν φτάνουν στον καταναλωτή».
«Η μόνη χώρα που έβαλε διατίμηση ήταν η Λευκορωσία και την απέσυρε μετά»
Σε ό,τι αφορά τη διατίμηση των προϊόντων ανέφερε ότι «δεν μπορείς να βάλεις διατίμηση στα προϊόντα, γιατί αν βάλεις διατίμηση και η διατίμησή σου είναι κάτω από το κέρδος, δηλαδή δημιουργείς ζημία στον έμπορο, συμβαίνουν δύο πράγματα: ο έμπορος σταματά να το πουλάει στα ράφια, άρα τα ράφια αδειάζουν και μετά οι έμποροι κάνουν μαύρη αγορά για να μπορούν να βγάλουν κέρδος».
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «η μόνη χώρα που έβαλε διατίμηση στα προϊόντα μέσα στην κρίση ήταν η Λευκορωσία, η οποία και την απέσυρε μετά από έναν μήνα γιατί έμειναν όλα τα σούπερ μάρκετ χωρίς αγαθά και η δεύτερη που πήγε να βάλει διατίμηση στα καύσιμα ήταν η Ουγγαρία, η οποία επίσης την απέσυρε».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις