inagros: Ψηφιακός μετασχηματισμός και… στο χωράφι!

Στο FoodLife μιλούν οι Α. Ζερκούλης και Δ. Δρόσος για την καινοτόμα πλατφόρμα
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Με σύμμαχο την τεχνολογία και πρωταρχικό στόχο να εκσυγχρονιστεί το άλλοτε παλαιό σύστημα της αγροτικής καλλιέργειας, δύο νέοι επιστήμονες, δημιούργησαν μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να επιβλέπει το χωράφι του μέσω του κινητού ή του υπολογιστή. Οι Ανδρέας Ζερκούλης και Δημήτρης Δρόσος, δημιούργησαν την πλατφόρμα inagros με την πεποίθηση ότι η τεχνολογία, μπορεί να «λύσει» τα χέρια των αγροτών τόσο στο κομμάτι της άρδευσης όσο και στον τομέα της φυτοπροστασίας, όπως ακριβώς γίνεται στις ΗΠΑ.
Οι αισθητήρες, που τοποθετεί το «inagros» στο χωράφι, εκτιμούν από την υγρασία του εδάφους, τη λειτουργία της γεώτρησης μέχρι και την θερμοκρασία του αέρα και στη συνέχεια τις πληροφορίες αυτές επεξεργάζεται ένα λογισμικό που περιλαμβάνει επιστημονικά δεδομένα και ανάλογα συμβουλεύει με γραπτό μήνυμα ή κλήση τον αγρότη για το ενδεδειγμένο βήμα που πρέπει να κάνει.
Την ίδια στιγμή, ο αγρότης μέσω της πλατφόρμας, μπορεί να διαχειριστεί το αρδευτικό του σύστημα ενώ κομβικό ρόλο παίζει ο γεωπόνος, που διαμεσολαβεί μεταξύ του αγρότη και του λογισμικού. «Εκτός από τους αισθητήρες μέσα από την πλατφόρμα μας υπάρχει και η επιλογή των δορυφορικών δεδομένων την οποία εντάξαμε σχετικά πρόσφατα.
Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε είναι να αλλάξουμε σιγά-σιγά την νοοτροπία των Ελλήνων αγροτών προς όφελος δικό τους. Ο αγρότης στη χώρα μας ξοδεύει πολύ περισσότερο χρόνο και δουλειά από έναν αγρότη στην Καλιφόρνια που δεν μπαίνει καν στο χωράφι του καθώς όλα τα κάνει ένα ρομπότ» δηλώνει στο FoodLife, ο Ανδρ. Ζερκούλης. Να σημειωθεί ότι το inagros ξεκίνησε επίσημα την λειτουργία του πριν από επτά μήνες.
Ήδη έχουν ενταχθεί 15 αγρότες και 4 γεωπόνοι
Στο σύστημα inagros, στην τεχνολογική δηλαδή γέφυρα μεταξύ της καλλιέργειας, του αγρότη και του γεωπόνου έχουν ήδη ενταχθεί 15 αγρότες από την ελληνική επικράτεια και 4 γεωπόνοι. Στόχος των ιδρυτών είναι να μεγαλώσουν το δίκτυο των συνεργατών/γεωπόνων στην Ελλάδα και στη συνέχεια να επεκταθούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Μάλιστα, η νεοφυής επιχείρηση συμβάλλει ενεργά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης νερού, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ενέργειας για αυτό και έχει εντάξει τέσσερις στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
«Παράλληλα προστατεύουμε και την εκάστοτε καλλιέργεια ώστε να μη νοσήσει από ασθένειες. π.χ. οι περισσότερες ασθένειες εμφανίζονται σε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, οπότε εμείς ειδοποιούμε τον αγρότη μέσω κινητού ότι ο καιρός σήμερα ευνοεί κάποιες ασθένειες. Όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» επισημαίνουν οι ιδρυτές.
Η ισχύς εν τη ενώσει
Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια, ο φοιτητής της σχολής ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθήνας Ανδρέας Ζερκούλης έχοντας εξοικείωση με τον γεωργικό τομέα αποφάσισε να ενώσει τις δικές του γνώσεις πάνω στην τεχνολογία με τις ανάγκες που έβλεπε ότι είχαν οι γεωργοί. Το 2014, έκανε μια πρακτική στη Λειβαδιά σε έναν μηχανολόγο που εξειδικευόταν στα συστήματα άρδευσης των αγροτών και εκεί διαπίστωσε και στην πράξη τα προβλήματα που υπάρχουν. «Οι αγρότες είχαν βλάβες στο ποτιστικό σύστημα τις οποίες καταλάβαιναν αργά με αποτέλεσμα να χάνουν μέρος της παραγωγής τους, είχαν προβλήματα με τις τεράστιες ποσότητες νερού που ξόδευαν ενώ σπαταλούσαν πολλές ώρες στο χωράφι τους χωρίς ουσία» προσθέτει. Τότε αποφασίζει να φτιάξει μια πλατφόρμα για να επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα και επικοινωνεί με τον παλιό του συμμαθητή, τελειόφοιτο μηχανικών υπολογιστών, Δημήτρη Δρόσο για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, φτιάχνοντας την δική τους start-up. «Παράλληλα προστατεύουμε και την εκάστοτε καλλιέργεια ώστε να μη νοσήσει από ασθένειες. π.χ. οι περισσότερες ασθένειες εμφανίζονται σε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, οπότε εμείς ειδοποιούμε τον αγρότη μέσω κινητού ότι ο καιρός σήμερα ευνοεί κάποιες ασθένειες. Όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» καταλήγουν οι ιδρυτές.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις