Στο FoodLife μιλά ο Βασίλης Κουτρουλάκης, o οποίος παράγει βιολογικό μέλι με τα προϊόντα του να έχουν εδραιωθεί σε Γερμανία, Φινλανδία και Αμερική

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Ακολουθεί τις πρακτικές της βιολογικής μελισσοκομίας, κυνηγάει τις πιο σπάνιες ποικιλίες και παράγει μέλι ελάτης από τα αλπικά τοπία της Πελοποννήσου, πευκόμελο από τα πευκοδάση της βόρειας Εύβοιας, αλλά και μέλι βελανιδιάς από τα αιωνόβια δρυοδάση της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό είναι το λεγόμενο κυνήγι της ανθοφορίας ή αλλιώς η νομαδική μελισσοκομία που έχει υιοθετήσει ο Βασίλης Κουτρουλάκης, μελισσοκόμος και ιδρυτής της KόRYS με σκοπό να παράγει υψηλής ποιότητας μέλι ακολουθώντας την ανθοφορία των δέντρων και των λουλουδιών. Ο ίδιος δηλώνει λάτρης της φύσης και αλλάζει τόπους ανά εποχές, από κάμπους και βουνά, για να συλλέξει μέλι. Το μέλι που συλλέγει λαμβάνει πλέον διακρίσεις σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, ενώ τα βιολογικά προϊόντα του φιλοξενούνται στα ράφια ντελικατέσεν καταστημάτων της Αμερικής, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Αυστρία, της Ελβετία και πολλών ακόμη ευρωπαϊκών χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αυτοδημιούργητος παραγωγός επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, το Πλανητέρο Καλαβρύτων και έφτιαξε τη δική του μελισσοκομική βάση εφαρμόζοντας ένα πλήρως καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής και συσκευασίας των προϊόντων του. «Η απόφαση να ασχοληθώ με την βιολογική μελισσοκομία ήταν μονόδρομος για εμένα. Εκεί με οδήγησε ο σεβασμός μου στη φύση και η θέληση μου να παράγω υψηλής διατροφικής αξίας μέλι, κρυστάλλινο χωρίς ίχνος χημικών καταλοίπων. Η πόρτα των εξαγωγών άνοιξε για εμάς έπειτα από τις διακρίσεις που είχαμε σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς όπως είναι τα χρυσά βραβεία που λάβαμε στα Great taste awards της Βρετανίας αλλά και από τον παγκόσμιο διαγωνισμό Biolmiel, που διεξάγεται στην Ιταλία» δηλώνει στo FoodLife, o ιδρυτής της KόRYS, Β. Κουτρουλάκης.

Πάνω από 10 ετικέτες βιολογικών προϊόντων

Η KόRYS μετράει σχεδόν δέκα ετικέτες βιολογικών προϊόντων που το καθένα έχει τη δική του ιστορία και το δικό του διαφορετικό μέρος όπου παράγεται. Ανάμεσα στις ποικιλίες μελιού που παρασκευάζει είναι το μέλι δάσους που παράγεται στα δάση της Βορείου Ελλάδας, το θυμαρίσιο μέλι από τους βραχώδεις θυμαρότοπους της Λακωνίας, το μέλι από άνθη της χαρουπιάς το οποίο συλλέγεται στα ξηροθερμικά, πετρώδη και παραθαλάσσια μέρη της Αργολίδας και της Λακωνίας αλλά και το μέλι καστανιάς που παράγεται από τα βουνά της ορεινής Αρκαδίας. «Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, γιατί έχουν αλλάξει πολύ οι καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να διαφέρουν και οι ποικιλίες. Η δουλειά μας είναι νομαδική» αναφέρει ο Β. Κουτρουλάκης.

Με σεβασμό στη μέλισσα

Η αγάπη του επιχειρηματία για τη φύση και τη μελισσοκομία αποτέλεσαν τις κινητήριες δυνάμεις στην απόφαση να αφήσει την πρωτεύουσα και να μετακομίσει σε ένα χωριό των Καλαβρύτων στα είκοσι του χρόνια. Φυσικά, πριν κάνει το επόμενο βήμα σπούδασε μελισσοκομία και έπειτα άφησε την δουλειά του και κατευθύνθηκε προς τη γενέτειρα της μητέρας του. «Το είχα αποφασίσει ότι ήθελα να φύγω από την Αθήνα, καθώς δεν μου άρεσε ο τρόπος ζωής στη πόλη. Την φύση από την άλλη πλευρά εάν την φροντίζεις θα είναι πάντα σύμμαχος σου και θα σε σέβεται. Ξεκίνησα λοιπόν με δύο μελίσσια και προσπάθησα κάνοντας παράλληλα και άλλες δουλειές να δημιουργήσω το δικό μου κεφάλαιο. Το 2002 ήταν η πρώτη χρονιά στην ουσία που άρχισα να παράγω μέλι και έπειτα ακολούθησαν αρκετές δύσκολες χρονιές έως ότου καταφέρω να πατήσω γερά στα πόδια μου. Επίσης, χρειάστηκε επιμονή για να κατακτήσω τη γνώση και την εμπειρία των βιολογικών μεθόδων, καθώς και κοπιαστικά ταξίδια αναζήτησης καθαρών τόπων, που χωρίς τη στήριξη της γυναίκας μου δεν θα τα είχα καταφέρει» καταλήγει ο ιδρυτής της εταιρείας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις