Κτήμα Τατοΐου: Το σχέδιο για να αναβιώσει η αγροτική παραγωγή στα πρώην βασιλικά κτήματα

Στο FoodLife μιλούν οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Θεόφιλος Μασούρας και Πηνελόπη Μπεμπέλη για την έρευνα που επικεντρώνεται στην αγροκτηνοτροφική παραγωγή του Κτήματος
Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου
Μια σημαντική προσπάθεια έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες με στόχο την αναβίωση του αγροτικού χαρακτήρα του Κτήματος Τατοΐου στα πλαίσια της πολιτικής στρατηγικής του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την συνολική ανάπτυξή του. Με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδωνα Κίντζιο έχουν τεθεί οι βάσεις για την μελέτη και την ανάδειξη του αγροκτηνοτροφικού αποθέματος του πρώην βασιλικού κτήματος.
Ο καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Θεόφιλος Μασούρας και η καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Πηνελόπη Μπεμπέλη μιλούν στο FoodLife σχετικά με τους στόχους της έρευνας και την σημασία της για την ανάδειξη του αγροδιατορφικού προφίλ του Κτήματος Τατοΐου.

Πηγή: Flickr
Ποιος είναι ο στόχος του ερευνητικού προγράμματος στο Κτήμα Τατοΐου;
Βασικό μέλημα είναι η καταγραφή της ιστορίας της παραγωγικής διαδικασίας με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του αγροδιατροφικού τομέα.
Συγκεκριμένα,
α) Η επιστημονική τεκμηρίωση αντικειμένων αγροκτηνοτροφικής χρήσης που βρέθηκαν στους χώρους του Κτήματος, με σκοπό τη συντήρησή τους και την ανάδειξή τους ως μουσειακά τεκμήρια.
β) Η πρόκριση βέλτιστων πρακτικών για την αναβίωση του τομέα της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής.
Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνει χώρα η συγκέντρωση και η καταγραφή υφιστάμενων στοιχείων και πληροφοριών από διάφορες πηγές , με την συνεργία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με στόχο την τεκμηρίωση και ανάδειξη των αντικειμένων που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή.
Παράλληλα, διενεργείται ιστορική έρευνα αναφορικά με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή στο πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου και προτάσεις επανεκκίνησής της. Ταυτόχρονα, γίνονται προτάσεις για παραγωγή και αξιοποίηση προϊόντων που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση του Κτήματος.
Σε ποια φάση είναι αυτήν την στιγμή το πρόγραμμα;
Αυτήν την στιγμή η έρευνα βρίσκεται στην φάση συγκέντρωσης και καταγραφής υφιστάμενων στοιχείων και πληροφοριών και αξιολόγησης αντικειμένων και εγκαταστάσεων που σχετίζονται με αγροκτηνοτροφική παραγωγή.
Ποια προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα βρίσκαμε στο Κτήμα στο παρελθόν;
Γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως βούτυρο, γάλα και γιαούρτι από αγελάδες), κρασί (διάφορες ποικιλίες και ετικέτες) και μούστο. Τα προϊόντα αυτά πωλούνταν, καθώς ήταν υψηλής ποιότητας, με αναγνωρίσιμη ετικέτα στην αγορά. Ωστόσο, ποσότητες από αυτά τροφοδοτούσαν νοσοκομεία, ή ιδρύματα περίθαλψης απόρων, ορφανών κ.ά.
Επίσης, στο Κτήμα παράγονταν ποικίλα άλλα προϊόντα (λάδι, λαχανικά, κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα), τα οποία καταναλώνονταν από τους ενοίκους, τη Βασιλική οικογένεια και τους εργαζόμενους, ή τη φρουρά του Κτήματος.
Τέλος, σημαντική συμβολή στην οικονομική διαχείριση του Κτήματος είχαν και προϊόντα δασοπονίας. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την τεκμηρίωση όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων του αγροτοδιατροφικού -δασοπονικού τομέα στο Τατόι, και αυτή είναι σημαντικό τμήμα του έργου που έχει αναλάβει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Πηγή: Wikimedia Commons
Πώς θα αξιοποιηθούν τα προϊόντα του Κτήματος στην Ελλάδα του σήμερα;
Οι δραστηριότητες της αγροτικής οικονομίας μπορούν να αναπτυχθούν στις διαθέσιμες εκτάσεις/κτίρια του κτήματος αναβιώνοντας τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, οι οποίες θα έχουν κυρίως χαρακτήρα επιδεικτικό-αγροτουριστικό και θα αποτελέσουν έναν επιπρόσθετο πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Θα αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος των υφισταμένων κτιρίων και εξοπλισμού για τις διάφορες αγροτικές/κτηνοτροφικές δραστηριότητες (οινοποιείο, ελαιώνας κλπ). Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και τον Φορέα Διαχείρισης του Κτήματος Τατοΐου, μπορεί να σχεδιάσει και να συμβάλει στην εκτέλεση αυτού του εκτεταμένου έργου αξιοποίησης όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων του Κτήματος.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις