Life secrets: Βιολογικά αρωματικά φυτά από την Κοζάνη σε Αμερική και Ιράν

Τι δηλώνει στο FoodLife, η Καλλιόπη Σεμερτζίδου, μια εκ των συνιδρυτών της εταιρείας από την Ξηρολίμνη Κοζάνης
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ελληνικά και βιολογικά που θα γίνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο για τα ποιοτικά συστατικά τους, αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αυτός ήταν ο στόχος των αδελφών Σεμερτζίδου όταν αποφάσισαν να δημιουργήσουν στην Ξηρολίμνη Κοζάνης, μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βιολογικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Σήμερα, τα προϊόντα τους, Life secrets φιγουράρουν στα ράφια καταστημάτων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βουλγαρίας, ενώ πριν από μερικούς μήνες «άνοιξε» για τους νέους επιχειρηματίες η αγορά της Αμερικής. Όπως, μάλιστα, δηλώνει στο FoodLife, η Καλλιόπη Σεμερτζίδου σε λίγες ημέρες τα εκλεκτά προϊόντα τους θα «ταξιδέψουν» προς την εξαιρετικά δύσκολη αγορά του Ιράν.

Καλλιόπη Σεμερτζίδου
«Αυτό που θέλουμε είναι να παρουσιάσουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό αποδεικνύοντας ότι έχουμε από τα καλύτερα εδάφη για να καλλιεργηθούν ποιοτικά προϊόντα, άξια να σταθούν στη διεθνή αγορά» δηλώνει η επιχειρηματίας. Τα δύο αδέλφια, ο αγρότης Λάζαρος Σεμερτζίδης (ο οποίος έχει βραβευτεί και ως ο καλύτερος Έλληνας νέος αγρότης), αλλά και η αδελφή του Καλλιόπη ξεκίνησαν καλλιεργώντας δέκα στρέμματα, και πλέον διαθέτουν 300 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών φυτών και βοτάνων ενώ προχώρησαν και στην επεξεργασία και την τυποποίηση των προϊόντων τους.
Ελίχρυσος, λεβάντα, μελισσόχορτο, τριαντάφυλλο, τσάι του βουνού και ρίγανη είναι τα φυτά που καλλιεργούν με τη λίστα των τυποποιημένων προϊόντων που διαθέτουν να αυξάνεται συνεχώς. Παράλληλα, έχουν στην κατοχή τους πάνω από είκοσι κωδικούς «ευφάνταστων» προϊόντων από κρέμες προσώπου και αιθέρια έλαια μέχρι ανθόνερα, σαπούνια, κρέμες σώματος και αντηλιακά. «Το 2016 ξεκινήσαμε τις εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες. Η αλήθεια είναι ότι επειδή μεγαλώσαμε στη Γερμανία είχαμε ένα σημαντικό εφόδιο προς αυτή την αγορά διότι γνωρίζαμε τις συνήθειες των πολιτών αλλά και τη γλώσσα. Έτσι ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε ενώ η μεγαλύτερη βοήθεια ήρθε από τις συμμετοχές μας σε διάφορες εκθέσεις οι οποίες μας άνοιξαν την πόρτα των εξαγωγών» προσθέτει η Κ. Σεμερτζίδου.
Life secrets: Από την εστίαση… στα χωράφια
Τα δύο αδέλφια διέμεναν στη Γερμανία για αρκετά χρόνια όπου πήραν την απόφαση να γυρίσουν στην Ελλάδα και να ασχοληθούν με τον χώρο της εστίασης. Η οικονομική κρίση τους ώθησε το 2012 να αποφασίσουν ότι θα ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. «Εκείνη την εποχή υπήρχε η τάση με τα αρωματικά φυτά και αποφασίσαμε ότι θα ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο προϊόν αλλά σε μία διαφορετική βάση. Θέλαμε βιολογικά και φυτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας» υπογραμμίζει η επιχειρηματίας.
Η επιμονή των δύο νέων και η όρεξη για μάθηση τους βοήθησε κερδίζοντας τόσο το στοίχημα που είχαν βάλει με τον εαυτό τους αλλά και την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Στόχος των δύο νέων ήταν να δώσουν βαρύτητα στη βιολογική γεωργία. Ξεκίνησαν με τη καλλιέργεια της λεβάντας, ακολούθησε το τριαντάφυλλο και μόλις είδαν ότι αποδίδουν προχώρησαν στον εμπλουτισμό των καλλιεργειών τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσαν στην εκμηχάνιση των διαδικασιών της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών με στόχο να αυξήσουν την παραγωγικότητα και παράλληλα να μειώσουν το κόστος παραγωγής. «Αντιληφθήκαμε αρκετά γρήγορα ότι η αγορά δίνει προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά προϊόντα και αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής για να περνάει από τα δικά μας χέρια όλη η διαδικασία» καταλήγει η επιχειρηματίας.
Διαβάστε επίσης: Χαβιάρι σαλιγκαριών από τον κάμπο της Θεσσαλίας… σε Νέα Υόρκη και Ντουμπάι
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις