Με «συνταγή» Αβάνας τα πούρα της Πέλλας

Τι δηλώνει στο Foodlife ο ιδρυτής της Vamma Del Sol με έδρα την Κρύα Βρύση, Άρης Κωνσταντινίδης για τα χειροποίητα προϊόντα του
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
«Μικρά έργα τέχνης». Αυτή είναι η φράση που χαρακτηρίζει τα χειροποίητα πούρα ανά τον κόσμο, με τα πούρα Αβάνας να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων του καταναλωτικοί κοινού, κατέχοντας τον τίτλο του βασιλιά του εκλεκτού αυτού προϊόντος. Με αφετηρία, λοιπόν, το πέρασμα από την Κούβα, την ώσμωση με τους ανθρώπους και τον καπνό, αλλά και τη μύηση στους τρόπους παραγωγής των πούρων, μια οικοτεχνία από την Κρύα Βρύση της Πέλλας, η Vamma Del Sol, ξεκίνησε να παράγει πριν από εννέα χρόνια, τα δικά της χειροποίητα πούρα, διατηρώντας σήμερα μια πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Άρης Κωνσταντινίδης, που κατάφερε να επαναφέρει στο προσκήνιο τη χώρα μας, που φημιζόταν για την ποιότητα των καπνών της, και να ξεχωρίσει για την τέχνη του και την ιεροτελεστία του «δεσίματος» των πούρων, πλέον συγκαταλέγεται στη λίστα των ελάχιστων ανθρώπων που παρασκευάζουν πούρα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η ιδιαιτερότητά τους, δε, έγκειται στη μεταποίηση, η οποία γίνεται βιολογικά, χωρίς την προσθήκη χημικών. «Παρασκευάζουμε ετησίως πάνω από 28.000 πούρα, όλα από τα καπνά των χωραφιών στην Κρύα Βρύση. Πλέον, έχει ολοκληρωθεί και το leader το οποίο είχαμε πάρει για να δημιουργήσουμε ένα επισκέψιμο χώρο για τους πελάτες μας. Έτσι, οι επισκέπτες μας μπορούν να βιώσουν όλη την εμπειρία του πούρου από το πώς φτιάχνεται μέχρι το “δέσιμο” και φυσικά στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να το απολαύσουν στο χώρο μας. Είναι ένας χώρος με όλες τις παροχές και φιλικός για ΑμεΑ» δηλώνει στο FoodLife, ο ιδρυτής της Vamma Del Sol, Αρ. Κωνσταντινίδης.
Εξαγωγές
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χειροποίητων πούρων αποτέλεσαν διαβατήριο για την παγκόσμια αγορά. Σήμερα, πωλούνται σε ντελικατέσεν καταστήματα της Κίνας, της Αυστραλίας και της Ελβετίας. Τα βασικά είδη των Vamma Del Sol (που σημαίνει απόσταγμα του ήλιου) είναι τα Robusto, τα Corona και τα Petit Corona. «Πριν λίγες ημέρες βγήκαν στην αγορά και η νέα σειρά πούρων μας, οι πανατέλες. Πρόκειται για μικρά πουράκια, ουσιαστικά η καινούρια σειρά έρχεται σαν τα μικρά αδελφάκια των τριών βασικών κατηγοριών. Τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται και στο site μας» περιγράφει ο επιχειρηματίας τονίζοντας ότι: «να ξεκαθαρίσω, όμως, ότι την τεχνογνωσία την έλαβα φυσικά από τη ναυαρχίδα των πούρων, την Κούβα. Ωστόσο, η διαφορά μας έχει να κάνει με τις τάσεις. Ο ουρανίσκος του Ευρωπαίου καταναλωτή αποζητά πιο ήπιες γεύσεις, αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια στα προϊόντα που καταναλώνει.
Όλη η διαδικασία παραγωγής
Ωστόσο, η διαδικασία της μεταποίησης ενός χειροποίητου πούρου είναι επίπονη και χρονοβόρα, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εταιρείες να έχουν καταφύγει στη βιομηχανοποίηση του προϊόντος, γεγονός το οποίο επισημαίνει και ο Αρ. Κωνσταντινίδης περιγράφοντας ακριβώς τη διαδικασία: «μετά την παραγωγή και την αποξήρανση των φύλλων καπνού, τα αφήνουμε να παλαιώσουν για δύο με τρία χρόνια, προκειμένου να αναδείξουν με απόλυτα φυσικό τρόπο τις γεύσεις και τα αρώματα. Έπειτα τα ξυπνάμε από τον λήθαργο της ωρίμανσής τους και ξεκινά η διαδικασία για να καταλήξει ο καπνός στην τελική του μορφή. Επεξεργαζόμαστε τα καλύτερα φύλλα και αρχίζει η σύνθεση του πούρου, με τα γεμίσματα (filler) να παίρνουν τη θέση τους μέσα στο πρώτο περιτύλιγμα. Τέλος, αφού πάρουν τη μορφή τους, παραμένουν στους υγραντήρες μας για έξι μήνες, το λιγότερο, και στη συνέχεια τοποθετούνται στα κουτιά τους». Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο προϊόν υπάρχει μόνο στη Λατινική Αμερική, που αντιπροσωπεύει το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο είναι βιομηχανοποιημένο και προέρχεται από τη Βόρεια Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης: Ο πρώτος σεφ στον κόσμο που δημιούργησε NFT’s πιάτα είναι Έλληνας
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις