Για το μυστικό της επιτυχίας του μύρτιλου Δράμας μιλά στο FoodLife o Νίκος Παπουτσής

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Την πηγή της αιώνιας νιότης, όπως χαρακτηρίζεται παγκοσμίως η καλλιέργεια του blueberry, αποφάσισε να εγκαταστήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας αγροτικός συνεταιρισμός από τη Δράμα. Πρωτεργάτης του εγχειρήματος αλλά και αυτός που πίστεψε στο μύρτιλο και τις ιδιότητές του, αποφασίζοντας να το καλλιεργήσει σε ελληνικές εκτάσεις, είναι ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Δράμας «ΒΙΟΔΡΑΜΑ», Νίκος Παπουτσής, ο οποίος έφερε τα πρώτα φυτά από τη Ρωσία το 2002. Τα blueberries ανήκουν στην οικογένεια των μύρτιλων, παράγονται, τυποποιούνται και διατίθενται πλέον από τον συνεταιρισμό τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο για μια νέα καινοτόμο βιολογική καλλιέργεια που μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Οι Δραμινοί παραγωγοί, όμως, δεν σταμάτησαν στην παραγωγή νωπού φρούτου, αλλά δημιούργησαν μια καθετοποιημένη παραγωγή και έφτιαξαν ευφάνταστα προϊόντα με βάση το μύρτιλο συνεχίζοντας τις πρωτιές τους.

μύρτιλα Δράμας

Νίκος Παπουτσής

Αλλαγή επωνυμίας

Το πιο περιζήτητο προϊόν από την γκάμα τους, το οποίο τους έδωσε και μία θέση στον κατάλογο των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, είναι το συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας από βιολογικά μύρτιλα Δράμας. Στην ίδια κατεύθυνση, ωστόσο, κινήθηκε και με το τελευταίο προϊόν που έχει παρασκευάσει ο συνεταιρισμός, ένα συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή σκόνης από τα βιολογικά τους μύρτιλα. «Το συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή σκόνης ήδη φιλοξενείται στα ράφια καταστημάτων της Ελβετίας ενώ έχει πάρει και την έγκριση από τον ΕΟΦ. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες ημέρες τα προϊόντα μας θα έχουν και νέο brand  name με τίτλο “Grandpa’s Blueberry στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μας» δηλώνει στο FoodLife, o πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Δράμας «ΒΙΟΔΡΑΜΑ», Ν. Παπουτσής. Μεταξύ των προϊόντων του συνεταιρισμού είναι η πάστα μαρμελάδα blueberry, ο χυμός blueberry, τα φύλλα τσαγιού κ.α.

Μύρτιλα Δράμας: Ακριβό… σπορ

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, πρόκειται για μια ακριβή καλλιέργεια, για την εγκατάσταση της οποίας απαιτείται επένδυση της τάξεως των 3.000 ευρώ για την αγορά δέντρων αλλά και για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών. Κάθε δέντρο δίνει σε πλήρη καρποφορία πέντε κιλά μύρτιλο έπειτα από τα τρία πρώτα χρόνια της εγκατάστασης.

Διαβάστε επίσης: 

Λευκό σπαράγγι: Κερδίζει έδαφος στο εξωτερικό

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις