Παρουσιάσθηκε η νέα πλατφόρμα καταγγελιών καταναλωτών

Σε συνέντευξη τύπου προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σήμερα το πρωί στην οποία παρουσίασε το νέο κώδικα δεοντολογίας της αγοράς για την περίοδο των εκπτώσεων αλλά και την νέα πλατφόρμα καταγγελιών καταναλωτών από τον ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Να βάλει “τέλος” στις πλασματικές εκπτώσεις επιδιώκει η κυβέρνηση με τον νέο κώδικα δεοντολογίας ο οποίος  αφορά την λειτουργία της αγοράς σε περιόδους εκπτώσεων ενώ έχει στόχο την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή και την παρουσίαση των τιμών, αρχικών και εκπτωτικών.

Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα των καταγγελιών καταναλωτών, ο κώδικας προβλέπει 7 κατηγορίες παραβάσεων, που περιέχουν 62 είδη καταγγελιών (π.χ. Ασφάλεια τροφίμων, αθέμιτη κερδοφορία, παραπλανητική πληροφόρηση κ.λπ.). Η διεύθυνση ειναι kataggelies.mindev.gov.gr

Βασικά Στοιχεία

  • 7 κατηγορίες παραβάσεων κατά των συμφερόντων του καταναλωτή
  • 62 διαφορετικά είδη καταγγελιών
  • Δυνατότητα για υποβολή επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών σε 24 διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς

Πρακτικός οδηγός για εκπτώσεις

Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Όπως διευκρίνισε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η νέα ρύθμιση για τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών προ της εκπτωτικής περιόδου δεν θα αφορά μόνο τις περιόδους των εκπτώσεων αλλά κάθε περίοδο προσφορών, όπως το Black Friday, Cyber Monday κ.ο.κ.

«Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των “φουσκωμένων” με τεχνητό τρόπο προσφορών», τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Το ανώτατο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί σε επιχείρηση που παρανομεί είναι το 4% του ετήσιου τζίρου της.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις