Η Orderit ενοποιεί τη διαδικασία της παραγγελιοληψίας μεταξύ των καταστημάτων και των προμηθευτών και τη μετατρέπει σε ηλεκτρονική

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Με την υγειονομική κρίση αποδείχθηκε στην πράξη πως η ψηφιοποίηση κομβικών κλάδων της αγοράς δεν είναι απλώς απαραίτητη, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και σωτήρια όσον αφορά την καθημερινότητα των επαγγελματιών –ειδικά στον κλάδο της εστίασης- και να βοηθήσει ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος και πόροι. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξανδρος Κούμπας και ο Γιώργος Σολωμός δημιούργησαν πριν από έναν χρόνο την ηλεκτρονική πλατφόρμα, Orderit.  

Αλέξανδρος Κούμπας

Γιώργος Σολωμός

Πρόκειται για μια startup που επιδιώκει να ενοποιήσει και να ψηφιοποιήσει τη διαδικασία της παραγγελιοληψίας μεταξύ των καταστημάτων εστίασης και των προμηθευτών τους, εξοικονομώντας μεσοσταθμικά από 5 μέχρι 8 ώρες την εβδομάδα, ανάλογα με τον αριθμό των παραγγελιών και το μέγεθος του καταστήματος. Η ελληνική startup έχει ήδη ενταχθεί στο Elevate Greece (την επίσημη ψηφιακή πύλη της χώρας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις), ενώ προχώρησε και σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης, τον δεύτερο κατά σειρά, ύψους 500.000 ευρώ.

Τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν τα πλάνα της εταιρείας για εδραίωση της θέσης της στην ελληνική αγορά και την εκτός συνόρων ανάπτυξή της, ενώ παράλληλα θα στηρίξουν τη διεύρυνση της ομάδας για την περαιτέρω εξέλιξη της υπηρεσίας. Σήμερα, η Orderit διαθέτει 200 εγγεγραμμένα καταστήματα και έναν μεγάλο αριθμό προμηθευτών στην πλατφόρμα της -κυρίως από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη και από νησιά όπως είναι η Πάρος, η Ρόδος και η Άνδρος-, μετρά ήδη 1.000 παραγγελίες τον μήνα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να είναι διαθέσιμη και στην Κύπρο.

«Θέλουμε μέχρι τα τέλη του 2022 να έχουμε αποκτήσει μια καλή παρουσία στην Ελλάδα προκειμένου στη συνέχεια να επεκταθούμε στο εξωτερικό. Μέσω της πλατφόρμας, αρχικά, οι εταιρείες θα εξοικονομήσουν χρόνο και πόρους, αλλά και θα αποφύγουν σε μεγάλο βαθμό τα καθημερινά λάθη που γίνονται στον χώρο της κουζίνας λόγω των γρήγορων ρυθμών δουλειάς που επικρατούν. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ζωντανή επικοινωνία με τον συνεργάτη-προμηθευτή. Άλλωστε, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υφίστανται και αφορούν τη διαδικασία της παραγγελίας είναι πως δεν υπάρχει έλεγχος της διαθεσιμότητας των αποθεμάτων. Η πλατφόρμα σού παρέχει αυτή τη δυνατότητα, την ίδια στιγμή που μπορείς να παρακολουθείς την παραγγελία σου καθ’ όλη τη διάρκεια» δηλώνει ο ένας εκ των ιδρυτών και διευθύνων σύμβουλος της Orderit, Αλ. Κούμπας. Το 2022 είναι έτος εδραίωσης της παρουσίας της startup στην Ελλάδα με τις 10.000-20.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης να αποτελούν δυνητικούς πελάτες.

Πώς λειτουργεί

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ιδρυτές της εταιρείας, πριν δημιουργηθεί η πλατφόρμα ο σεφ του εκάστοτε καταστήματος κρατούσε χειρόγραφες σημειώσεις μέσα στην κουζίνα και στο τέλος της ημέρας έστελνε τις παραγγελίες προμηθειών του μέσω τηλεφώνου, φαξ κ.ά. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνονται πολύ συχνά λάθη, καθώς η επικοινωνία δεν ήταν άμεση και ο μεγάλος όγκος παραγγελιών δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία τόσο από την πλευρά του καταστήματος όσο και του προμηθευτή. Η Orderit επιτρέπει σε έναν υπεύθυνο καταστήματος ή τον ίδιο τον σεφ να πραγματοποιεί τις παραγγελίες του μέσα σε δευτερόλεπτα. «Με αυτό τον τρόπο, οι επαγγελματίες θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο να επικεντρωθούν στο κύριο αντικείμενο της δουλειάς τους, ενώ, εκτός από την εξοικονόμηση του χρόνου, έχουμε δει ότι η ηλεκτρονική διαχείριση προμηθειών βοηθάει ένα κατάστημα να έχει τον πλήρη έλεγχο και έμμεσα να αυξήσει τα έσοδά του μέσω της καλύτερης εξυπηρέτησης πελατών», τονίζουν τα στελέχη της ελληνικής startup.

Η διαδικασία εγγραφής και ενσωμάτωσης στην πλατφόρμα περιλαμβάνει τρία βήματα: κατεβάζεις την εφαρμογή και κάνεις την εγγραφή, επιλέγεις τον προμηθευτή, τα προϊόντα και την ποσότητα, διαλέγεις την ημερομηνία παραλαβής και στέλνεις την πρώτη σου παραγγελία. Μάλιστα, αν θέλεις να αλλάξεις ακόμη και την τελευταία στιγμή την παραγγελία σου, έχεις τη δυνατότητα μέσω του live chat να επικοινωνήσεις με τον προμηθευτή και να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κάποιο προϊόν. Οι επαγγελματίες της εστίασης πληρώνουν μια μηναία συνδρομή προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν την Orderit. Ωστόσο, η εφαρμογή διατίθεται σε βαθμίδες ανάλογα με τη χρήση. 

Διαβάστε επίσης: 

brooqLy: Το καινοτόμο social network διασκέδασης που αλλάζει την τέχνη του «κεράσματος» στην εστίαση

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις