Το ελληνικό σαλάμι σύκου που κατακτά τον κόσμο
Για τις επόμενες κινήσεις της εταιρείας μιλά στο FoodLife, η μία εκ των ιδρυτών της εταιρείας, Ειρήνη Παππά
Τη σπουδαία δυναμική των σύκων Κύμης αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τρεις φίλοι από την Αθήνα, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρασκεύασαν καινοτόμα προϊόντα με βάση το αποξηραμένο σύκο -με εξαγωγικό προσανατολισμό- ώστε να γνωρίσουν και οι υπόλοιποι λαοί της ευεργετικές ιδιότητες αυτής της υπερτροφής.
Έτσι, η εταιρεία Συκοφάγος των Γιώργου Ζιούτη, Χρυσούλας Ζιούτη και Ειρήνης Παππά σήμερα εξάγει τα προϊόντα της σε ποσοστό πάνω από 90%, ενώ σε λίγο καιρό ετοιμάζονται να ιδρύσουν στην Αμερική μια νέα μονάδα παραγωγής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο FoodLife, η μία εκ των ιδρυτών, Ειρήνη Παππά «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν μεταφέρουμε ένα μέρος της παραγωγής μας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με σκοπό να παράγεται εκεί το σαλάμι σύκου το οποίο διοχετεύεται στην αμερικανική αγορά». Τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα της εταιρείας είναι το καπνιστό σαλάμι αποξηραμένου σύκου με πορτοκάλι, με φιστίκι ή με πάπρικα που θυμίζει στο σχήμα του αλλαντικό.
Σε πάνω από 15 χώρες
Η εξαγωγική δραστηριότητα της Συκοφάγου ξεκίνησε από την ίδρυση της, αφού η πρώτη αγορά που γεύτηκε τα πρωτότυπα προϊόντα ήταν η γερμανική. Την ίδια χρόνια το 2014, ακολούθησαν οι εξαγωγές προς την Αυστρία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Νορβηγία, την Σουηδία, την Σλοβενία, την Σλοβακία, την Ρουμανία, την Ελβετία και έπειτα τα προϊόντα εντάχθηκαν στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, της Μελβούρνης και της Αμερικής. «Η Γερμανία θεωρείται για εμάς το εφαλτήριο της εξωστρέφειας μας. καθώς από εκεί ξεκινήσαμε όχι μόνο την εμπορία των προϊόντων μας αλλά εκεί γεννήθηκε και η ιδέα έπειτα από μία σύντομη διαμονή δικής μου και της Χρυσούλας στη χώρα. Βλέποντας ότι μία χώρα σαν αυτή που δύσκολα αποδέχεται περίεργους συνδυασμούς στα τρόφιμα της, τα αποζητάει, αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι όντως είχαμε φτιάξει κάτι πολύ καλό με προοπτικές εξέλιξης» περιγράφει η επιχειρηματίας. Η γκάμα της εταιρείας περιλαμβάνει αποξηραμένα σύκα με σοκολάτα και μπαχαρικά σε διάφορα σχήματα όπως είναι οι μπουκιές σύκου με ροζ πιπέρι και το καινοτόμο προϊόν της, το σαλάμι σύκου σε πολλές εκδοχές όπως είναι με καπνιστή πάπρικα, σαλάμι με τίκα μασάλα (ινδικό), με καρύδι, με αμύγδαλο αλλά και με το μαροκινό μπαχαρικό (ραζ ελ χανούτ). Το βασικό τους συστατικό είναι το αποξηραμένο ΠΟΠ σύκο της Κύμης.
Η ισχύς εν τη ενώσειΤο 2011 οι ιδιοκτήτες της εταιρείας αποφάσισαν να μετακομίσουν στη Γερμανία με σκοπό να πουλήσουν ελληνικά προϊόντα στα καταστήματα της χώρας. «Αρχίσαμε να επισκεπτόμαστε όλα τα ντελικατέσεν της Νότιας Γερμανίας και σε ένα από αυτά είδαμε προϊόντα με σύκα που μας κίνησαν το ενδιαφέρον. Επιστρέψαμε στην Αθήνα χωρίς δεύτερη σκέψη και ξεκινήσαμε τις αλχημείες στην κουζίνα του σπιτιού μας.Αρχικά, προμηθευτήκαμε σύκα από επιλεγμένους παραγωγούς της Κύμης τα οποία και επεξεργαζόμασταν στο εργαστήριο μας. Το 2014 ιδρύσαμε την εταιρεία, οι πωλήσεις άρχισαν να αυξάνονται και έπειτα δημιουργήσαμε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο για να έχουμε τον πλήρη έλεγχο των προϊόντων μας» καταλήγει η Ειρ. Παππά.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις