Η ιδιοκτήτρια από το Κιάτο, Σοφία Δημητρίου μιλά στο FoodLife για την πορεία της εταιρείας

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Οι παραδοσιακές συνταγές της Ελληνίδας μάνας για σπιτική μαρμελάδα στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί η οικογενειακή επιχείρηση «Το Φίλεμα της Λέλας» με τα βαζάκια της σήμερα να βαδίζουν σταθερά στον δρόμο των εξαγωγών φέρνοντας την «γλυκιά» επιτυχία στους ιδρυτές της, την Σοφία Δημητρίου και τον Γιώργο Τασινόπουλο. Η διάσημη μαρμελάδα αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα όπως είναι οι γλυκόξινες σάλτσες (chutney) και τα γλυκά του κουταλιού δημιουργούνται στο Κιάτο της Κορινθίας και φτάνουν πλέον σε είκοσι ευρωπαϊκές χώρες, στην Αμερική, στο Ντουμπάι και στο Μπαχρέιν. Το ζευγάρι από το Κιάτο, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της εστίασης, αποφάσισε το 2012 να δοκιμάσει τις δικές του δυνάμεις έχοντας ως εφόδιο την παραδοσιακή σπιτική συνταγή της μαμάς τους στην οποία είναι αφιερωμένη και το όνομα της επιχείρησής τους. «Μικρές κατσαρόλες, σιγανή φωτιά, φρέσκα φρούτα, χωρίς συντηρητικά και μπόλικη αγάπη. Αυτή είναι η μυστική συνταγή των προϊόντων που φτιάχνουμε στη μονάδα μας στο Κιάτο.

Η μαμά Λέλα μας έδωσε όλα τα εφόδια ώστε να φτιάξουμε ποιοτικά προϊόντα και σίγουροι πλέον για το δημιούργημα μας, αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Πρώτος σταθμός ήταν η Αυστρία όπου το 2014 καταφέραμε με την βοήθεια ενός φίλου διπλωμάτη να βάλουμε τα προϊόντα στο σούπερ-μαρκετ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πολλές εκθέσεις με αποτέλεσμα σήμερα τα προϊόντα να βρίσκονται σε εστιατόρια της Βαλτιμόρης, στις Ανατολικές χώρες αλλά και σε ντελικατέσεν καταστήματα της Ευρώπης» δηλώνει στο FoodLife η μία εκ των ιδρυτών, Σ. Δημητρίου.

φίλεμα της Λέλας

Κερδίζουν έδαφος τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Η νέα καινοτόμα σειρά προϊόντων της εταιρείας «Το Φίλεμα της Λέλας» περιλαμβάνει μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού χωρίς ζάχαρη, τα οποία φαίνεται να κερδίζουν συνεχώς έδαφος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη κατηγορία έχει αποσπάσει ήδη βραβεία για την μαρμελάδα σύκο, την φράουλα αλλά και το πορτοκάλι. «Ήταν απαίτηση του καταναλωτικού μας κοινού να επεκταθούμε και σε προϊόντα που δεν θα περιέχουν ζάχαρη» προσθέτει η επιχειρηματίας.

Συνταγές και για άλλες επιχειρήσεις

Το ζευγάρι από το Κιάτο, παράλληλα με την επιχείρησή τους αποφάσισαν ότι θα μπορούσαν να φτιάχνουν συνταγές και για τρίτους. «Άρχισαν να έρχονται παραγγελίες από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό ζητώντας μας να φτιάξουμε ιδιαίτερες συνταγές με το φρούτο που επιθυμούσαν καθώς οι ίδιοι ναι μεν είχαν την ιδέα αλλά δεν διέθεταν την τεχνογνωσία. Έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον δέκα εταιρείες με προϊόντα από δικές μας συνταγές» επισημαίνει η Σ. Δημητρίου.

Από γενιά σε γενιά

Η ιστορία της επιχείρησης ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν, αφού όπως δηλώνουν οι ιδρυτές της «όλα αρχίζουν και τελειώνουν από την Λέλα, τη μητέρα μας». Στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας η καλλιέργεια φρούτων και αγροτικών προϊόντων αποτελούσε οικογενειακή υπόθεση. Οι γιαγιάδες τότε διάλεγαν τους καλύτερους καρπούς και τους μετέτρεπαν σε γευστικές μαρμελάδες και κομπόστες με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που είχαν διδαχθεί από την δική τους μητέρα. Η γεύση, το άρωμα και το χρώμα της χειροποίητης μαρμελάδας που μοιραζόντουσαν με τους φίλους τους από μικρά παιδιά ενέπνευσε και τους ιδρυτές της εταιρείας, που έως το 2012 είχαν το δικό τους εστιατόριο, να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό και να δημιουργήσουν την ίδια χρονιά «Το Φίλεμα της Λέλας». Στη προσπάθεια τους να βοηθήσουν τους παραγωγούς της περιοχής, ξεκίνησαν να συλλέγουν την πρώτη ύλη, ως επί των πλείστον, από την Κορινθία. «Από την αρχή είχαμε στο μυαλό μας ότι θέλουμε να φτιάξουμε μια επιχείρηση που να τονώσει την οικονομία της περιοχής μας. Πολλοί παραγωγοί, είναι νέα παιδιά που λόγω της κρίσης αποφάσισαν να επιστρέψουν στη πατρίδα τους και να ασχοληθούν με τη γη» τονίζει η επιχειρηματίας. Με ιδία κεφάλαια, έφτιαξαν το δικό τους εργαστήρι και άρχισαν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα και είχαν μάθει από τη μητέρα τους, να φτιάχνουν στη κατσαρόλα μοναδικές συνταγές από φρούτα της εποχής.

Διαβάστε επίσης: 

Το ελληνικό σαλάμι σύκου που κατακτά τον κόσμο

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις