Τσαρλς Μπιλιλής: Ο πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας

Ο ομογενής επιχειρηματίας και τα ελληνικά του εστιατόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Επέλεξε να γίνει πρεσβευτής της Ελλάδας, μέσα από τα πιάτα του και τις γεύσεις της ελληνικής γαστρονομίας, ενώ ανήκει στη κατηγορία των ανθρώπων που βοήθησαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια στο να αναπτυχθεί η ελληνική γαστρονομική σκηνή του εξωτερικού και δη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία, Τσαρλς Μπιλιλή, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της αλυσίδας εστιατορίων «Souvla», ο οποίος έχοντας θητεύσει δίπλα σε διάσημους σεφ άνοιξε το πρώτο δικό του εστιατόριο πριν από οκτώ χρόνια στο Σαν Φρανσίσκο δίνοντας σε αυτό, όπως χαρακτηριστικά λέει: «ένα όνομα που απεικονίζει πλήρως την πολιτιστική του ανατροφή και τη σχέση του με την ελληνική κληρονομιά που “ταξιδεύει” κάπου στη δεκαετία του 1980». Κυρίως, βέβαια, ο ομογενής επιχειρηματίας έχει δημιουργήσει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, κάτι ανάμεσα σε υψηλή κουζίνα και fast food, τάση που θεωρείται ότι θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον κλάδο της εστίασης, με τα καταστήματά του να συνδυάζουν το μενού μιας γκουρμέ επιχείρησης με την εξυπηρέτηση ενός ταχυφαγείου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Bon Appetit», τον έχει χαρακτηρίσει ως τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ της κουζίνας.

Τσαρλς Μπιλιλής, Souvla
Η ελληνική κουζίνα στον… ουρανό
Ένα από τα τελευταία του deal, όμως έρχεται να επιβεβαιώσει την ήδη επιτυχημένη καριέρα που διαγράφει στην Αμερική, καθώς συνεργάζεται εδώ και ένα χρόνο με την αμερικανική αεροπορική εταιρεία, Delta Airlines με το μενού της εταιρείας να έχει πλέον ελληνικό άρωμα. «Ως παλιός επιβάτης και μέλος του DiamondMedallion της Delta, το να βλέπω τα γεύματα της Souvla να σερβίρονται στο αεροσκάφος είναι πραγματικά ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Είναι μεγάλη μας τιμή να φέρουμε τη δημιουργική μας εκδοχή της ελληνικής κουζίνας στον… ουρανό και να προστίθεται πλέον ελληνικό φαγητό στο μενού μιας μεγάλης αεροπορικής εταιρείας. Το γεγονός αυτό φέρνει μεγάλη υπερηφάνεια στους Ελληνοαμερικανούς όπως εγώ» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας εστιατορίων, Souvla, Τσαρλς Μπιλιλής.
Η ιστορία του
Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βοστώνη είναι γιος δύο ομογενών, η μητέρα του, Μαρία γεννήθηκε στο Χαλάνδρι και ο πατέρας του έχει καταγωγή από τη Μάνη. Οι ίδιοι μεγάλωσαν το παιδί τους με όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις μίας ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας ενώ ο παππούς του κάθε Πάσχα βρισκόταν στο σπίτι τους από τις 6 το πρωί για να ξεκινήσει το σούβλισμα του οβελία. Οι συγκεκριμένες εικόνες σημάδεψαν τον ομογενή επιχειρηματία και με εμπνευστή τον παππού του, γεννήθηκε η ιδέα της Souvla αφού όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα: «η δημιουργία του εστιατορίου είναι ο αντικατοπτρισμός της σχέσης του με τις ελληνικές ρίζες.
Το 99% των πελατών που έρχονται στο εστιατόριο δεν είναι Έλληνες, όμως αισθάνονται άνετα με το περιβάλλον και νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει τόσο με την ελληνική φιλοξενία όσο και με τη κουλτούρα φαγητού και παρέας που έχουμε οι Έλληνες». Με σπουδές στη γαστρονομία στο Johnson & Wales University και στο Cornerll University και έχοντας δουλέψει επί σειρά ετών σε πολυτελή εστιατόρια, ο ίδιος έφτιαξε το επιχειρηματικό πλάνο για το δικό του μαγαζί το 2010 και μετά ετοίμασε τις βαλίτσες του για την Ελλάδα. Έπειτα από ένα μήνα διακοπών, που περιελάμβανε φαγητό και έρευνα, το concept του πρώτου του εστιατορίου ήταν έτοιμο. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει κάτι απλό που θα συνδυάζει την σύγχρονη αισθητική και τα μεσογειακά στοιχεία της πατρίδας του.
Με την πάροδο του χρόνου «γεννήθηκαν» και άλλα καταστήματα δημιουργώντας πλέον μία αλυσίδα εστιατορίων στη περιοχή, με τους κατοίκους να θεωρούν σήμερα πως ο Τσαρλς Μπιλιλής είναι ένας «γκουρού» της εστίασης. Η δράση του όμως δεν σταματά εκεί, ο ίδιος συμβουλεύει συνεχώς τους νέους επιχειρηματίες, συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες, δίνει ομιλίες για το μέλλον των εστιατορίων και της τεχνολογίας και, βέβαια, διατηρεί ενεργή παρουσία στην ελληνική κοινότητα της Αμερικής. Επίσης δεν σταματά να μυεί τον κόσμο στην ελληνική κουζίνα με τους «διάσημους» πελάτες του να αυξάνονται συνεχώς. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της πρώην Πρώτης Κυρίας της Αμερικής, Μισέλ Ομπάμα η οποία όχι μόνο δοκίμασε τα ελληνικά φαγητά του εστιατορίου αλλά δεν αμέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως το προσωπικό, αλλά και τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις