Αγωνία για 50.000 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας
«Υπάρχουν εταιρείες που μπορεί να μην λειτουργήσουν ποτέ ξανά» επισημαίνουν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες
Του Δημήτρη Χριστούλια
Ισχυρό πλήγμα έχουν δεχθεί αρκετές από τις περίπου 50.500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλία, από τις καταστροφικές πλημμύρες, επισημαίνουν στην οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Μαγνησίας, της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Οι καταγραφές των ζημιών συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν και τα οριστικά αποτελέσματα για το πλήθος των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μικρές ζημιές λίγων χιλιάδων ευρώ αλλά και κάποιες άλλες που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα για κάποιες από αυτές θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι την λειτουργία τους, ενώ για ορισμένες εκφράζονται φόβοι ότι ίσως να μην καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν.
Μεγάλες καταστροφές
Την ίδια στιγμή ορατός είναι ο κίνδυνος για ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα και ανατιμήσεις, με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας τροφοδοτούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ελληνική αγορά σε τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και κρέατα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο «το Επιμελητήριο μας έχει 18.000 μέλη και πρώτο μας μέλημα είναι να τα βοηθήσουμε να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Εκατοντάδες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζομένους στην Λάρισα, στα Φάρσαλα, στον Τύρναβο, στην Αγιά και στο Κιλελέρ έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Επιχειρήσεις που κάποιες από αυτές ήδη μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχουν σημαντικά χρέη και προσπαθούν να κρατηθούν όρθιες.
Για αυτόν τον λόγο η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωσή τους θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα». Μάλιστα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας εκφράζει την αγωνία του, να υπάρξουν ελλείψεις αλλά και ανατιμήσεις σε ορισμένα προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία, πριν την καταστροφή παραγόταν περίπου το 70% του χοιρινού κρέατος και περίπου πάνω από το ένα τρίτο σε αρνιά, πρόβατα και νεαρά μοσχάρια.
Ζαγορά Πηλίου
Επίσης εκεί γινόταν η μισή ελληνική παραγωγή μαλακών τυριών και το ένα τέταρτο σε σκληρά τυριά. Επίσης στην Θεσσαλία και κυρίως στην Ζαγορά Πηλίου παράγεται το ένα τρίτο των μήλων σε όλη την Ελλάδα, με τις καταστροφές στην περιοχή να είναι ανυπολόγιστες και οι μηλοπαραγωγοί σε απόγνωση. Έντονη ανησυχία υπάρχει και για την παραγωγή της φέτας, του εθνικού μας τυριού, καθώς στην περιοχή βρίσκεται περί το 40% του συνόλου της αιγοπροβατοτροφίας, που παράγουν το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της.
Η φέτα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας και Προέλευσης (ΠΟΠ) έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες παρασκευάζεται. Το γάλα της πρέπει να είναι ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο και να προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου.
Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια που θα υπάρξει λόγω των ζημιών σε ζωικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα από τα αιγοπρόβατα της Θεσσαλίας δεν είναι δυνατό να αναπληρωθεί με εισαγωγή γάλακτος από το εξωτερικό. Με βάση τα παραπάνω η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την κάλυψη των αναγκών τόσο της εγχώριας αγοράς, όσο και των εξαγωγών, οι οποίες αποτελούν το 65% του συνόλου.
Επιχειρήσεις που βρίσκονται όριά τους
Το Επιμελητήριο Τρικάλων αριθμεί 8.500 μέλη και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Βασίλη Γιαγιάκου τουλάχιστον 2.000 με 2.5000 επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μεγάλες επιχειρήσεις στα Τρίκαλα που θα μπουν σε παραγωγή μετά από έναν μήνα. Επιχειρήσεις που δεν έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν αυτές τις ζημιίες. Επιχειρήσεις που ήδη ήταν στα όριά τους», τονίζει χαρακτηριστικά ο Β. Γιαγιάκος, ο οποίος εκτιμά ότι «πολύ πιθανόν κάποιες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές να μην λειτουργήσουν ξανά».
Την ίδια κατάσταση περιγράφει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης, σύμφωνα με τον οποίο το Επιμελητήριο αριθμεί 6.500 μέλη και περιμετρικά της Καρδίτσας οι επιχειρήσεις έχουν ολοκληρωτικές καταστροφές. Επιχειρήσεις που θα αργήσουν να ξεκινήσουν και πάλι την λειτουργία είτε λόγω της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί είτε λόγω έλλειψης χρημάτων. Θα πρέπει ταχύτατα να καταγραφούν και να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις».
Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί και οι επιχειρήσεις στη Μαγνησία. Το Επιμελητήριο της Μαγνησίας αριθμεί 17.500 μέλη με τον πρόεδρό του Αριστοτέλη Μπασδάνη να εκτιμά ότι«υπάρχουν επιχειρήσεις που «έχουν υποστεί μικρές ζημιές 2.000 και 3.000 ευρώ και άλλες ζημιές πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Πρέπει να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών». Επίσης ο Αρ. Μπασδάνης επισημαίνει ότι «εμείς πέρα από τα άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και τις αποζημιώσεις ζητάμε να υπάρξει ένα ευρύ σχέδιο για την επόμενη ημέρα για το πρωτογενή, δευτερογενή τομέα και τον τουρισμό της περιοχής μας».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις