«Η κατανάλωση έχει μειωθεί 30% με 40%», δηλώνει στο Foodlife ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανώλης Γιαννούλης

Του Δημήτρη Χριστούλια

Στα 8 ευρώ το λίτρο πωλείται σήμερα κατά μέσο όρο ένα λίτρο ελαιόλαδο από τους παραγωγούς, από 3,6 με 3,7 ευρώ το λίτρο την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την αύξηση να ξεπερνάει το 120%.

Η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες με τον πρόεδρο του της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανώλη Γιαννούλη να επισημαίνει με δηλώσεις του στο Foodlife ότι «η κατανάλωση έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ποσοστό που κυμαίνεται  από 30% και φτάνει ακόμη και το 40%.

Ο Μανώλης Γιαννούλης σημειώνει μάλιστα  ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά περίπου 50%, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν προβλήματα επάρκειας. Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί αναμένεται να μαζέψουν φέτος και την τελευταία ελιά, με ορισμένους καταναλωτές να στρέφονται και σε άλλα έλαια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Προβλήματα σε Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία 

Σημειώνεται ότι και οι υπόλοιπες τρεις μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, η Ισπανία, η Ιταλία και η Τουρκία έχουν από άσχημες έως μέτριες ελαιοπαραγωγικές χρονιές, με τις ποσότητες ελαιολάδου να είναι αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι παράγοντες της αγοράς ελαιολάδου σημειώνουν ότι η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου είναι πολύ πιθανόν να αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο καθώς από τον Φεβρουάριο οι παραγωγοί θα γνωρίζουν εάν την επόμενη χρονιά θα υπάρξει μεγαλύτερη παραγωγή, οπότε και θα μειωθούν αυτομάτως οι τιμές.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις