Έρχονται πρόστιμα με «ονοματεπώνυμο» για την αισχροκέρδεια
Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς έχει εντοπίσει αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πωλούν προϊόντα με αυξημένο περιθώριο κέρδους από αυτό που προβλέπει ο νόμος
Του Δημήτρη Χριστούλια
«Λαυράκια» βγάζουν οι έλεγχοι που πραγματοποιούν τα στελέχη της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για τον εντοπισμό φαινομένων κερδοσκοπίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να επιβληθούν πρόστιμα σε μία ή περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες φαίνεται να παραβίασαν την νομοθεσία σε ότι αφορά την πώληση προϊόντων με υψηλότερο από το επιτρεπόμενο περιθώριο κέρδους, ή δεν είχαν εξασφαλίσει την κατάλληλη επάρκεια για τα προϊόντα που περιλαμβάνει το «καλάθι του νοικοκυριού» ή λόγω ελλείψεων σε ότι αφορά την σήμανση των προϊόντων.
Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν τουλάχιστον σε μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα επιβληθεί πρόστιμο πάνω από 50.000 ευρώ, που σημαίνει ότι θα γνωστοποιηθεί το όνομά της στο καταναλωτικό κοινό. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών Αρχών βρίσκεται ακόμη μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ για την οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι παραβαίνει την νομοθεσία για το περιθώριο κέρδους πώλησης προϊόντων ή αναφορικά με την επάρκεια των προϊόντων που διαθέτει στο «καλάθι του νοικοκυριού».
Αυτές τις ημέρες γίνεται προσπάθεια από τους ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ να συλλεχθούν στοιχεία έτσι ώστε να προσδιοριστεί το πλήθος και η βαρύτητα των παραβάσεων, εφόσον φυσικά αυτές έχουν διαπραχθεί. Ο προσδιορισμός του προστίμου αποτελεί μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία καθώς οι ελεγκτές θα πρέπει να υπολογίσουν το κέρδους που θα αποκόμιζε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ από το προϊόν που πουλούσε με υψηλότερο περιθώριο κέρδος από το αντίστοιχο με το οποίο διέθετε το συγκεκριμένο προϊόν τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και ξεκίνησε ουσιαστικά η ενεργειακή κρίση, η οποία κορυφώθηκε με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2023.
Στις περιπτώσεις που οι ελεγκτές εντοπίσουν την παράβαση τότε το ύψος του προστίμου ανέρχεται στο διπλάσιο από το κέρδος που θα είχε η ελεγχόμενη αλυσίδα σούπερ μάρκετ από την πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους από αυτό που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Για τον προσδιορισμό του όγκου των προϊόντων λαμβάνονται υπόψη τόσο τα προϊόντα που πουλήθηκαν αλλά όσο και τα αποθέματα που διαθέτει στις αποθήκες της η αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Δημοσιοποίηση στοιχείων
Με την αλλαγή της νομοθεσίας, πλέον σε όποιο κατάστημα πώλησης τροφίμων επιβάλλεται πρόστιμο άνω των 50.000 ευρώ θα πρέπει να γνωστοποιείται στο καταναλωτικό κοινό το όνομα της. Σημειώνεται ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που υποπίπτουν σε πρακτικές παραβίασης της νομοθεσίας, γίνεται αφενός όταν επιβάλλεται πρόστιμο μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ ή σε περιπτώσεις που έχει επιβληθεί πρόστιμο για δεύτερη φορά και επομένως είναι υπότροπη. Σημειώνεται ότι για να επιβληθεί ένα πρόστιμο 50.000 ευρώ για παράδειγμα θα πρέπει να αφορά ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα το γάλα, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το κρέας, το ελαιόλαδο.
Ελεγχοι παντού
Τα ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ έχουν λάβει σαφή εντολή να συνεχίσουν τους ελέγχους με αμείωτη ένταση. Έλεγχοι που γίνονται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα από την παραγωγή μέχρι και την τελική πώληση ενός προϊόντος. Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισημαίνουν ότι οι έλεγχοι είναι πλέον αποτελεσματικότερη με την βοήθεια της τεχνολογίας ενώ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε τονίζει ότι υπογράφει την επιβολή των προστίμων αυθημερόν, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους θα είναι αμείλικτοι απέναντι σε όσες επιχειρήσεις προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των καταναλωτών, τα εισοδήματα των οποία έχουν δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πρωτοφανών και παρατεταμένων πληθωριστικών πιέσεων.
Εκτός από τον εντοπισμό φαινομένων αισχροκέρδειας, οι ελεγκτές είναι επιφορτισμένοι και με ελέγχους που αφορούν την παραπλάνηση του καταναλωτή. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα εντός της εβδομάδας αναμένεται η δημοσίευση υπουργικής απόφασης η οποία θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την καλύτερη ευκρίνειατων τιμών πάνω στα ταμπελάκια και ειδικότερα για να μπορεί ο καταναλωτής να βλέπει την τιμή ανά μονάδα. Θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση ορισμένων βιομηχανιών να μειώσουν το περιεχόμενο των προϊόντων τους. Πλέον θα είναι ευδιάκριτη και με μεγαλύτερη γραμματοσειρά η τιμή του κιλού. Σημειώνεται, ότι η ΔΙΜΕΑ έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 4.000 ελέγχους από την αρχή της ενεργειακής κρίσης και έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους περί τα 3 εκατ. ευρώ σε περίπου 150 επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις