Ποια τρόφιμα είχαν τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις μέσα σε έναν μήνα
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Αυξήση κατά 15,5% σε ετήσια βάση κατέγραψε η κατηγορία των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δεκέμβριο του 2022 ενώ σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, η αύξηση στην ίδια κατηγορία ήταν της τάξεως του 0,4%.
Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα λοιπόν όπως προκύπτει από την ΕΛΣΤΑΤ, συνεχίστηκαν παρά το γεγογός ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,2% από 8,5% τον Νοέμβριο του 2022.
Μέσα σε έναν μήνα (από Νοέμβριο σε Δεκέμβριο 2022) οι κυριότερες μεταβολές στα τροφιμα, όσον αφορά στις αυξήσεις καταγράφηκαν σε:
- Ψάρια νωπά 3,1%
- Χοιρινό 2,4 %
- Μοσχάρι 2,2 %
- Ελαιόλαδο 2,0 %
- Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα 2,0%
- Τυριά 1,2 %
- Ψωμί 0,8 %
Αντίθετα την ίδια περιόδο μειώσεις καταγράφηκαν σε:
- Φρούτα νωπά -6,1%
- Λαχανικά νωπά -2,1 %
Υπενθυμίζεται ότι σε ετήσια βάση (σύγκριση Δεκέμβριος 2022- Δεκέμβριος 2021) «πρωταθλητές» στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα αναδείχθηκαν οι κατηγορίες:
- Γαλακτοκομικά και αυγά 25,6%
- Έλαια και λίπη 21,7%
- Ψωμί και δημητριακά 18,1%
- Κρέατα (γενικά) 17,8%
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις