Ποιοι δικαιούνται Market Pass τον Φεβρουάριο
Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν την ενίσχυση ανεξάρτητα από το ύψος των αγορών που θα πραγματοποιούν
Του Δημήτρη Χριστούλια
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το Market Pass. Τα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίξει στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις για το Market Pass όπως έγινε για το Fuel Passγια τα καύσιμα και για το Power Pass για το ηλεκτρικό ρεύμα θα γίνονται μέσα από την πλατφόρμα vouchers.gov.grμε βάση το τελευταίο αριθμό του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Οι δικαιούχοι που θα κάνουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους αναμένεται να λάβουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις της ενίσχυσης στο τέλος Φεβρουαρίου η οποία ανάλογα με τα εισοδηματικά τους κριτήρια και την οικογενειακή τους κατάσταση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση το συνολικό ποσό της ενίσχυσης να δοθεί εφάπαξ και όχι τμηματικά.
Ποσά ενίσχυσης
Αναλυτικότερα, από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο και για έξι μήνες θα δοθεί ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών που θα κάνουν τα νοικοκυριά τα οποία πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία. λαϊκές αγορές, κ.α.)και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σημειώνεται ότι η ψηφιακή κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά όλων των ειδών που πωλούν τα καταστήματα τροφίμων. Η κάρτα λειτουργεί μέσω του κινητού του χρήστη στα μηχανήματα POS των καταστημάτων. Όπως και οι πλαστικές κάρτες, ο ωφελούμενος μπορεί να επιλέξει να κάνει χρήση σε μία αγορά όλου του ποσού που έχει η κάρτα ή μέρος του ποσού και το υπόλοιπο να το πληρώσει με οποιοδήποτε άλλο μέσο, σε αντιστοιχία με ότι ίσχυσε στο fuelpass.
Σε περίπτωση που δεν εξαντλήσει το ποσό στην κάρτα μέσα σε έναν μήνα, το υπόλοιπο μεταφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες, μαζί με τα επιπλέον ποσά που πιστώνονται κάθε μήνα. Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών και τα φιλοξενούμενα μέλη. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές. Για παράδειγμα:
*Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
*Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
*Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
*Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
*Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
*Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
*Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
*Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση
Στο μέτρο υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για όσους έχουν πάνω από 9 παιδιά με την ενίσχυση να φτάνει τα 100 ευρώ τον μήνα για αγορές που φτάνουν τα 1.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν την ενίσχυση ανεξάρτητα από το ύψος των αγορών που θα πραγματοποιούν κάθε μήνα, δηλαδή δεν θα απαιτείται για παράδειγμα μια οικογένεια με δύο παιδιά να πραγματοποιεί κάθε μήνα αγορές από τα καταστήματα τροφίμων αξίας 520 ευρώ για να λάβουν μηνιαία ενίσχυση 52 ευρώ. Η ενίσχυση θα πιστώνεται στους δικαιούχους ακόμη και ένα για τον οποιοιδήποτε λόγο δεν προβούν σε καμία αγορά. Σημειώνεται, ότι η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του δικαιούχου παραμένει ενεργοποιημένη έως και τις 31 Αυγούστου 2023, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Το υπόλοιπο του χρηματικού ποσού της οικονομικής ενίσχυσης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο.
«Κόφτης» 20%
Τα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μήνα. Προσοχή όμως ότι για να μπορέσει να λάβει κάποιος στο τηλέφωνό του την ψηφιακή κάρτα αγορών θα πρέπει η συσκευή του να διαθέτει την τεχνολογία NFC. Σε περίπτωση όμως που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο(μία τέλος Φεβρουαρίου και μία τέλος Μαΐου) και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών. Σημειώνεται ότι όσοι επιλέξουν να λαμβάνουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν και προϊόντα εκτός τροφίμων.
Εισοδηματικά κριτήρια
Για να λάβει κάποιος την ενίσχυση θα πρέπει να πληροί τα εξής εισοδηματικά κριτήρια: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, θα πρέπει να ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο και έως 24.000 ευρώ για έγγαμο ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Συνεπώς εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης διευρύνονται αντιστοίχως.
Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Σημειώνεται ότι στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021.
Αντίστοιχα η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, και τις 400.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Ποιοι εξαιρούνται
Από τη χορήγηση της ενίσχυσης Εξαιρούνται
α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως εξαρτώμενα μέλη, όσα φιλοξενούνται, όσα εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης, οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Η αίτηση
Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet. Ο αιτών συμπληρώνει και ενημερώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του σε περίπτωση επιλογής της πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό. Η επιβεβαίωση ότι ο αιτών είναι δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώνεται, πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Θα γίνεται αυτόματη αναζήτηση στοιχείων που θα κρίνουν εάν θα είναι επιλέξιμη η αίτηση του.
Στη συνέχεια πιστοποιείται η επιλεξιμότητα ο δικαιούχος πληροφορείται το μηνιαίο ποσό που δικαιούται. Μετά ο πολίτης μετά έχει δύο επιλογές: να πιστωθεί το ποσό στην άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό τηλέφωνο του, που πρέπει να διαθέτει τεχνολογία NFC) ή να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του. Τα εισοδηματικά κριτήρια εκτιμάται ότι καλύπτουν το 83% των νοικοκυριών και τα περιουσιακά το 95% των νοικοκυριών. Δυνητικοί ωφελούμενοι εκτιμάται ότι είναι περίπου 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά από τα συνολικά 4,1 εκατομμύρια με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη από συνολικά 10,4 εκατομμύρια πολίτες. Το μεσοσταθμικό όριο αγορών εκτιμάται στα περίπου 380 ευρώ και αφορούν αγορές ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το δημοσιονομικό κόστος για τους έξι μήνες, υπό την υπόθεση ότι περίπου τα μισά νοικοκυριά θα επιλέξουν τη χρήση χρεωστικής ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ανέρχεται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Προϋπολογισμού για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις