Οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν κατά τους πρώτους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ

Την έναρξη εντατικών ελέγχων σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης για τη στήριξη και προστασία των ελληνικών προϊόντων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας από τη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ενώ επεσήμανε πως ήδη εντοπίστηκαν οι πρώτες παραβάσεις και επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα.

«Συστηματικά οι Έλληνες καταναλωτές ζητούν να αγοράσουν ελληνικά παραγόμενα ΠΟΠ προϊόντα όπως φέτα κ.α. και πολλές φορές τους προσφέρουν μη ΠΟΠ παραπλανώντας τους. Αυτό πέρα από τη ζημία που προκαλεί στον καταναλωτή αφού αυτά τα υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα είναι προφανώς ακριβότερα, προκαλεί και τεράστια ζημιά στην Ελληνική παραγωγική βάση, στον Αγρότη, στον Κτηνοτρόφο, στην Ελληνική μεταποίηση» επεσήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «αυτό θα σταματήσει».

Οι πρώτες παραβάσεις και τα πρόστιμα

Κατά του σαρωτικούς ελέγχους που έχουν ήδη ξεκινήσει, με βασικά προϊόντα προτεραιότητας τον έλεγχο της φέτας ΠΟΠ και του λαδιού, εντοπίστηκαν οι πρώτες παραβάσεις. «Ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας διέθετε λάδι χύμα σε επαναγεμιζομενες φιάλες (πρόστιμο 500 ευρώ). Εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας διέθετε φέτα ως ΠΟΠ Παρνασσού ενώ δεν ήταν (παραπλάνηση καταναλωτή πρόστιμο 3.000). Ξενοδοχείο στην Κυπαρισσία διέθετε στο πρωινό χύμα λάδι (πρόστιμο 500 ευρώ). Εστιατόριο στην Κυπαρισσία διέθετε λάδι χύμα (πρόστιμο 500 ευρώ)».

Η στήριξη και η προστασία των ελληνικών προϊόντων με ισχυροποίηση και εκσυγχρονισμό των ελληνικών σημάτων αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα έναν από τους 7 βασικούς άξονες προτεραιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης για μια βιώσιμη οικονομία και κοινωνία, επισημαίνοντας πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθώς «πρέπει να προστατέψουμε τα ελληνικά προϊόντα».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις