SOS για την παραγωγή φέτας λόγω των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία
Ανησυχία για ελλείψεις και ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα
Έντονη ανησυχία την παραγωγή της φέτας, του εθνικού μας τυριού, έχουν προκαλέσει οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Κι αυτό καθώς στην περιοχή βρίσκεται περί το 40% του συνόλου της αιγοπροβατοτροφίας, που παράγουν το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της. Η φέτα ως προϊόν ΠΟΠ έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες παρασκευάζεται. Το γάλα της πρέπει να είναι ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο και να προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου.
Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια που θα υπάρξει λόγω των ζημιών σε ζωικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα από τα αιγοπρόβατα της Θεσσαλίας δεν είναι δυνατό να αναπληρωθεί με εισαγωγή γάλακτος από το εξωτερικό. Στην παρούσα φάση πάντως ακόμη και για τα ζώα που έχουν έχουν διασωθεί από την καταστροφή, η πρόσβαση των κτηνοτρόφων της περιοχής είναι σχεδόν αδύνατη, ενώ καταγράφονται ελλείψεις σε εξοπλισμό για το άρμεγμα καθώς σε ζωοτροφές. Την ίδια στιγμή ζημιές έχουν υποστεί και μεγάλες μεταποιητικές μονάδες της περιοχής.
Με βάση τα παραπάνω η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την κάλυψη των αναγκών τόσο της εγχώριας αγοράς, όσο και των εξαγωγών, οι οποίες αποτελούν το 65% του συνόλου.
Ανησυχία βεβαίως -ενόψει του κινδύνου ελλείψεων -υπάρχει και για την τιμή της φέτας στην αγορά το επόμενο διάστημα και ενώ ήδη το προϊόν έχει υποστεί σημαντικές ανατιμήσεις.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις