Τα χρέη πνίγουν το λιανεμπόριο – Βραχνάς για τους επιχειρηματίες η πληρωμή των λογαριασμών
Σε ένδυση και υπόδηση η μείωση του τζίρου αγγίζει το 40%
Δύσκολος προμηνύεται ο φετινός χειμώνας για το λιανεμπόριο με τους επιχειρηματίες του κλάδου να πνίγονται στα χρέη. Μία στις δύο επιχειρήσεις δυσκολεύεται υπέρμετρα να καλύψει τα πάγια έξοδα λειτουργίας της, γεγονός που φέρνει τους επιχειρηματίες σε απόγνωση.
Μιλώντας στο OPEN, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε «Βάσει έρευνας που κάναμε, το 50% των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο το προσεχές φθινόπωρο θα έχουν τεράστια χρέη. Έχουμε 800.000 καθυστερούμενους λογαριασμούς στην Εφορία. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλο».
Στη χειρότερη κατάσταση, όπως είπε, είναι οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης: «Πέρα από τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουμε μείωση 15% του τζίρου, σε ένδυση και υπόδηση η μείωση του τζίρου φθάνει το 40%. Είναι λοιπόν μια πολύ δύσκολη χρονιά ».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως το 66% των Ελλήνων θα κάνει λίγες ή καθόλου διακοπές στη χώρα του, σε μια χρονιά που έχουμε ρεκόρ αφίξεων. «Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, υπάρχει και μία αδικία. Όντως οι ξένοι κατάφεραν να πάρουν τα ξενοδοχεία σε άλλη τιμή, εδώ κι επτά μήνες, ενώ οι Έλληνες πληρώνουν τρεις φορές παραπάνω από τον μέσο Ευρωπαίο», σχολίασε.
Ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν 1 στις 2 επιχειρήσεις
Περισσότερες από 6 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος έκλεισαν το 2021 με ζημιές.
Ο αριθμός των πελατών καθώς και οι ποσότητες των παραγγελιών μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για το 52,9% και το 63,7% των επιχειρήσεων του δείγματος, αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 12 μήνες κατά 41,7%, λόγω της αύξησης των σημαντικότερων από τα επιμέρους κόστη τους (ενέργειας, προμήθειας πρώτων υλών/εμπορευμάτων, καύσιμων, εργασίας, ενοικίου). Ειδικότερα, τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε μεσοσταθμικά :
– το κόστος ενέργειας κατά 87,2%,
– το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 37,9%,
– το κόστος καυσίμων κατά 50,8%,
– το κόστος εργασίας κατά 15%,
– το κόστος ενοικίου κατά 6,8%.
Περισσότερες από 8 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τις τιμές τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Μεσοσταθμικά η αύξηση των τιμών πώλησης αγαθών/υπηρεσιών ανήλθε στο 10,7%.
Περισσότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Συγκεκριμένα περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ περισσότερες από 1 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως τα ταμειακά τους διαθέσιμα επαρκούν για λιγότερο από 1 μήνα.
Το αυξημένο κόστος λειτουργίας, η έλλειψη ρευστότητας και η μείωση της ζήτησης φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει την συντριπτική πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους.
Σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος έχουν καθυστερημένες οφειλές προς το Δημόσιο ή σε ιδιώτες. Για το 83,2% των επιχειρήσεων αυτών οι οφειλές δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ειδικότερα από το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης του δείγματος:
– το 46,6% έχει καθυστερημένες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ,
– το 46,6% έχει καθυστερημένες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας
– το 43,2% έχει καθυστερημένες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ,
– το 35,9% έχει καθυστερημένες οφειλές προς την εφορία,
– το 30,6% έχει καθυστερημένες οφειλές προς προμηθευτές,
– το 22,8% έχει καθυστερημένες οφειλές σε λοιπούς λογαριασμούς (τηλέφωνο, ύδρευση κ.α.),
– το 18,4% έχει καθυστερημένες οφειλές ενοικίου,
– το 16% έχει καθυστερημένες οφειλές προς τις τράπεζες.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις