Στόχος είναι να μειωθούν οι τιμές σε τουλάχιστον 1.000 προϊόντα μέσα στον επόμενο μήνα

 Του Δημήτρη Χριστούλια

Σε ολομέτωπη αντεπίθεση κατά της ακρίβειας προχωρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο να μειωθούν ή να παραμείνουν σταθερές οι τιμές σε βασικά προϊόντα. Αρχικός στόχος είναι μέσα στον Οκτώβριο να μειωθούν οι τιμές από δεκάδες βιομηχανίες και προμηθευτές σε περισσότερα από 1.000 προϊόντα σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 5% και για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

Σημειώνεται, ότι ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ διαθέτει περισσότερους από 20.000 κωδικούς, άρα η μείωση στις τιμές σε τουλάχιστον 1.000 βασικά αγαθά τον πρώτο μήνα, θα αποτελέσουν το 5% του συνόλου των προϊόντων.

Το δέλεαρ για όσους προμηθευτές μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους είναι η σημαντική προβολή της συγκεκριμένης ενέργειας μέσα στα σούπερ μάρκετ. Σε αυτή την περίπτωση, δεν λείπουν όμως και οι αντιδράσεις από όσους υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν την δυνατότητα να μειώσουν τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα-κράχτες με στόχο να κερδίσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Με ειδική πινακίδα θα αναδεικνύονται στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή

Η αποτελεσματικότητα του μέτρου θα φανεί τις επόμενες ημέρες, όπου βιομηχανίες και προμηθευτές θα δείξουν την πρόθεσή τους για το εάν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μείωση των τιμών κατά 5%, σε σχέση με τις τιμές που είχαν μέχρι και την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, με ειδική πινακίδα αναδεικνύουμε στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών.

Η μείωση τιμής θα είναι πάνω και πέρα των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Στόχος είναι σε βασικά προϊόντα για τη διαβίωση του νοικοκυριού η μόνιμη και ορατή μείωση τιμής στο ράφι αλλά και η τόνωση του ανταγωνισμού.

Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα μέτρα που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, «το το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια», σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Ουσιαστικά ο υπουργός εξαπέλυσε επίθεση σε όσους προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν μιλώντας για «πληθωρισμό απληστίας και προειδοποιώντας ότι «όποιος παρανομήσει, θα το πληρώσει ακριβά».

Το δεύτερο μέτρο που εξήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ  υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

Πώς θα επιτευχθεί η διαφάνεια στις τιμές

Το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με την διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά. Και σε αυτή την περίπτωση τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000  υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά. Οι τιμές θα αναρτώνται στον ιστότοπο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επικρατούσες τιμές στα οπωροκηπευτικά.

Το τέταρτο μέτρο έχει να κάνει με την  ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με τον καταναλωτή να είναι σύμμαχος στη μάχη κατά της ακρίβειας. Προς αυτή την κατεύθυνση όπως αποκάλυψε πρόσφατα το FoodLife πρόκειται να αναβαθμιστεί  το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών όσον αφορά τόσο την τηλεφωνική γραμμή 1520 όσο και τον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες. Ειδικότερα, σχεδιάζεται ειδική εφαρμογή, application, για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα 

Ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στους ελέγχους που θα γίνονται από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Σήμερα στη ΔΙΜΕΑ, στην υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους εργάζονται  83 υπάλληλοι. Ο Κ. Σκρέκας τόνισε είπε ότι θα βγει πρόσκληση για 65 νέους υπαλλήλους που θα στελεχώσουν την υπηρεσία μέσω της κινητικότητας ενώ θα μπουν στους ελέγχους και ιδιώτες αφού πρώτα όμως πιστοποιηθούν.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις