Αυθεντική συνταγή για Ιταλικά donuts Bomboloni με κρέμα βανίλιας
Σερβίρονται με σκέτη κανελοζάχαρη εξωτερικά ή γεμίζονται με πραλίνα, κρέμα βανίλια ή μαρμελάδα
Της Αλίκης Τάμπου
Η συνταγή για Ιταλικά donuts bomboloni είναι στην ουσία μια συνταγή για donuts που φτιάχνονται με φυσικό προζύμι (χωρίς την χαρακτηριστική ξινίλα),αντί για μαγιά. Τα οφέλη του προζυμιού είναι πολλά, καθώς τα προβιοτικά που περιέχουν προσφέρουν ανάμεσα σε άλλα υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου, πρόληψη από φλεγμονές, βελτίωση του ανοσοποιητικού και άλλα.
Τα φυσικά ζυμωμένα bomboloni είναι επίσης γνωστά ως berliner, krapfen, ballen, pączki, donut και πολλά άλλα ονόματα σε όλο τον κόσμο. Φαίνεται ότι όλοι κάποια στιγμή κατάλαβαν ότι το τηγάνισμα της εμπλουτισμένης αυτής ζύμης ήταν απίστευτα νόστιμο. Σερβίρονται με σκέτη κανελοζάχαρη εξωτερικά ή γεμίζονται με πραλίνα, κρέμα βανίλια ή μαρμελάδα. Τα bomboloni τηγανίζονται τόσο ελαφριά και βγαίνουν τόσο αφράτα που όλοι αντιλαμβάνονται γιατί σχεδόν κάθε πολιτισμός είχε τη δική του εκδοχή.
Όταν γέμισα την πρώτη με κρέμα ζαχαροπλαστικής (διαβάστε τη συνταγή) και πήρα την πρώτη μπουκιά, μεταφέρθηκα αμέσως στην Ιταλία, την πρώτη φορά που είχα δοκιμάσει. Σχεδόν πάντα επέλεγα την εκδοχή με την κρέμα, αλλά στην περίπτωση που δεν είχαν, τα σκέτα ήταν η δεύτερη μου επιλογή. Η παρασκευή τους απαιτεί φρέσκα υλικά, διάθεση για δημιουργία και χρόνο αναμονής και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει σίγουρα. Πάμε να ζυμώσουμε και να τηγανίσουμε.
Συνταγή για ιταλικά donuts Bomboloni
Υλικά
- 50 γρ Λευκό Αλεύρι για όλες τις Χρήσεις
- 250 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 180 γρ αυγά (περίπου 3 μεγάλα + 1 κρόκος, κρύα από το ψυγείο)
- 101 γρ βούτυρο
- 100 γρ ζάχαρη
- 90 γρ γάλα
- 10 γρ αλάτι
- 200 γρ προζύμι αναπιασμένο πριν από 5 ώρες περιπου
Παρασκευή
Μετράμε το απαραίτητο βούτυρο και το κόβουμε σε κομμάτια. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει ενώ ανακατεύουμε τα άλλα συστατικά. Μετράμε τα αυγά, σπάμε τρία γεμάτα αυγά σε ένα μικρό μπολ σε μια ζυγαριά. Εάν το βάρος είναι κοντά στο απαιτούμενο, προσθέτουμε μόνο τον κρόκο του υπόλοιπου τέταρτου αυγού για να φτάσουμε στην απαιτούμενη ποσότητα, αν όχι προσθέτουμε ολόκληρο το αυγό.
Χτυπάμε ελαφρά. Στο μπολ ενός μίξερ με το φτερό, προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το προζύμι, το αλάτι και το νερό. Εάν η ζύμη είναι υπερβολικά στεγνή, προσθέστε λίγο ακόμα γάλα (προσέξτε λίγο όμως, δεν θέλουμε να έχουμε μια ζύμη που είναι πολύ υγρή). Βάζουμε το μίξερ στον γάτζο της ζύμης και ανακατεύουμε για περίπου ένα λεπτό μέχρι να ενωθούν όλα. Ρυθμίστε το μίξερ στην δεύτερη ταχύτητα και ανακατέψτε για 5 λεπτά. Στο τέλος αυτού του χρόνου, η ζύμη θα κολλάει στον πάτο και στις πλευρές του μπολ, αλλά θα αρχίσει να μαζεύεται γύρω από τον γάντζο. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Ελέγχουμε το βούτυρο, θα πρέπει να είναι εύκαμπτο και να βουλιάζει το δάχτυλο όταν πιέζεται ελαφρά. Εάν είναι ακόμα κρύο, τοποθετούμε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα περίπου. Δεν πρέπει να λιώσει, απλά να είναι εύκαμπτο. Ρυθμίζουμε το μίξερ σας στο 3 και ανακατεύουμε για 9-10 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα προσθέτουμε το βούτυρο στο μπολ, ένα μικρό κομμάτι τη φορά. Περιμένουμε μέχρι να απορροφηθεί κάθε κομμάτι στη ζύμη πριν προσθέσουμε το επόμενο.
Αφήνουμε έξω για 3 ώρες να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάζουμε το δοχείο στο ψυγείο για να γίνει η ζύμωση μας σε κρύο περιβάλλον όλο το βράδυ. Την επόμενη το πρωί ανοίγουμε την ζύμη μας ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά φύλλα και κόβουμε με κουπάτ ή ποτήρι στρογγυλά τα bomboloni μας. Αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσουν πάνω στο αντικολλητικό χαρτί. Κόβουμε το χαρτί περιμετρικά του bomboloni καθώς δεν θέλουμε να το ξεκολλήσουμε και το ρίχνουμε στο λάδι με το χαρτί που στην συνέχεια απομακρύνεται από μόνο του.
Ανακατεύουμε 200 γρ ζάχαρη και 2 γρ κανέλλα σε ένα μπολ και όταν τα bobmoloni είναι ακόμα ελαφρώς ζεστά, τα ρίχνουμε να καλυφθούν αρκετές φορές.
Κρέμα Βανίλιας
Υλικά
- 360 γρ πλήρες γάλα
- 30 γρ λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ ψιλή λευκή ζάχαρη
- 4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
- 1 γρ Αλάτι
- 4 γρ εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα ενός λεμονιού (προαιρετικό αλλά δίνει φοβερό άρωμα)
Παρασκευή
Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι λίγο πριν βράσει. Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Θα έχουμε σχηματίσει μια παχιά πάστα στην οποία ρίχνουμε το ζεστό γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί. Μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Χτυπάμε συνεχώς καθώς ζεσταίνεται το μείγμα.
Συνεχίζουμε το ζέσταμα και το χτύπημα μέχρι να αρχίσει να βράζει το περιεχόμενο (θα δείτε μεγάλες φυσαλίδες να σκάνε όταν σταματήσετε να ανακατεύετε). Σουρώνουμε το μείγμα σε ένα άλλο μπολ. Θα πρέπει να πιέσουμε και να ανακατέψουμε την παχύρρευστη κρέμα μέσα από το σουρωτήρι για να αποφύγουμε τους σβόλους και τέλος προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη πιεσμένη στην επιφάνεια της κρέμας (για να μην σχηματιστεί πέτσα στο ψυγείο) και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει. Χρησιμοποιήστε ένα κορνέ και ένα μαχαίρι για να τα γεμίσετε κάνοντας μια μικρή τομή στο πλάι με το μαχαίρι.
Συμβουλές
Το προζύμι πρέπει να παρασκευάζεται με ολόλευκο αλεύρι για να έχει γεύση ήπια και όχι υπερβολικά όξινη. Φροντίστε να το χρησιμοποιείτε όταν είναι δυνατό και ώριμο, αλλά όχι υπερβολικά: θα πρέπει να χρησιμοποιείται ακριβώς όταν φτάσει στο μέγιστο ύψος του και φαίνεται πολύ δραστήριο.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις