Φτιάχνουμε Hawawshi ή αλλιώς αιγυπτιακές κιμαδόπιτες
Γράφει στο FoodLife η Αιγύπτια φοιτήτρια της ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καΐρου Rehab Sameh
Το Hawawshi θεωρείται ένα από τα διάσημα πιάτα στην Αίγυπτο. Οι περισσότεροι Αιγύπτιοι διαφορετικών γενεών λατρεύουν τη γεύση του. Θα σας δώσουμε δυο απλές συνταγές για να απολαύσετε τις αιγυπτιακές κιμαδόπιτες.
- Ώρα προετοιμασίας: 30 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 1 ώρα
Συνταγή Νούμερο 1.
Τα συστατικά
- Ψιλοκομμένος κιμάς 500 γρ.
- 2 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- Δύο κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι (για τα ψωμιά)
- Αλάτι ενάμισι κουταλάκι
- 1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- Ανακατεμένα μπαχαρικά ενάμισι κουταλάκι
- 5 χωριάτικα ψωμάκια (τα αγοράζετε από φούρνο)
Πώς να τα φτιάξουμε:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το κρέας, τα κρεμμύδια και το ξύδι. Προσθέστε αλάτι, μαύρο πιπέρι και ανάμεικτα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν.
- Πλάθουμε μπαλάκια από το μείγμα του κρέατος και τα βάζουμε σε πιατέλα.
- Ανοίγουμε ένα ψωμί και βάζουμε μέσα μια μπάλα από το μείγμα του κρέατος. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να εξαντληθεί η ποσότητα.
- Αλείψτε το ψωμί με λάδι. Καλύψτε τα σε ένα ταψί φούρνου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι να ψηθούν.
Συνταγή Νούμερο 2.
Τα συστατικά
- 3 φλιτζάνια αλεύρι
- Ένα φλιτζάνι ζεστό νερό
- Δύο κουταλιές της σούπας γάλα σε σκόνη
- Μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- Μια κουταλιά της σούπας μαγιά στιγμής
- ¼ φλιτζάνι λάδι
- ½ κιλό κιμά
- ½ κιλό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 μέτριες πράσινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
- Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- Ένα κουταλάκι ανάμεικτα μπαχαρικά
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Πως να φτιάξεις αιγυπτιακές κιμαδόπιτες:
1- Σε ένα μπολ βάζετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και ¼ φλιτζάνι νερό, ανακατεύετε καλά και μετά βάζετε σε ζεστό και σκοτεινό μέρος για 15 λεπτά. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το γάλα σε σκόνη και το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε, στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το νερό, μέχρι να έχουμε μια απαλή και πηχτή ζύμη.
2- Καλύψτε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και μετά τοποθετήστε το σε ζεστό μέρος για 60 λεπτά.
3- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρέας, το κρεμμύδι, την πράσινη και καυτερή πιπεριά, αλάτι, μαύρο πιπέρι και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε καλά.
4- Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
5- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
6- Χωρίστε τη ζύμη και το κρέας σε μπαλάκια, κάνουμε μια τρύπα στη ζύμη και χώνουμε μέσα την πρώτη μπάλα κρέατος και μετά κλείνουμε τις δύο άκρες της ζύμης με ένα πιρούνι.
7- Ανοίγουμε και τις άλλες μπάλες ζύμης, και κάνουμε την ίδια διαδικασία .
8- Αλείψτε με βούτυρο τις ζύμες
9- Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσό το χρώμα τους.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις