Γράφει στο FoodLife η Αιγύπτια φοιτήτρια της ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καΐρου Rehab Sameh

Ο μπακλαβάς είναι ένα από τα γλυκά που απολαμβάνουν οι Αιγύπτιοι και θεωρείται ένα από τα κύρια ανατολίτικα γλυκά στο τραπέζι το Ραμαζάνι.

Λέγεται ότι φτιάχτηκε στις κουζίνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα στο παλάτι Τοπ Καπί, στα μέσα του μήνα του Ραμαζανιού κάθε χρόνο, όπου τον δέκατο έβδομο αιώνα, γινόταν μια «πομπή μπακλαβά», στην οποία οι Γενίτσαροι στρατιώτες κουβαλώντας δίσκους με μπακλαβά έβγαιναν από το παλάτι του Σουλτάνου και πήγαιναν στις κατοικίες τους.

Και υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι πήρε το όνομά του από την σύζυγο του Τούρκου σουλτάνου, που της ζήτησε να του ετοιμάσει ένα διαφορετικό γλυκό που δεν είχε ξαναγευτεί.

Μια από τις ιστορίες λέει ότι ο Οθωμανός σουλτάνος ​​Abd al-Hamid είχε μια μαγείρισσα με το όνομα “Lawah”. Εφηύρε αυτό το επιδόρπιο όταν ο Σουλτάνος ​​της ζήτησε να φτιάξει ένα νέο επιδόρπιο που δεν είχε ξανά γίνει. Ο σουλτάνος ​​το δοκίμασε για πρώτη φορά, είπε στον καλεσμένο του, «Baqi lava», που σημαίνει «δείτε» στα τούρκικα από τι υλικά φτιάχνονταν, γι’ αυτό τον έλεγαν «μπακλαβά».

 Μετά την εισαγωγή του μπακλαβά στο Λεβάντε, οι Λιβανέζοι και οι Σύροι το τροποποίησαν και πρόσθεσαν διαφορετικές γεμίσεις που διακρίνουν την ανατολίτικη κουζίνα με διαφορετικό τρόπο.

Υλικά:

 1 κιλό φύλλο

 1 φλιτζάνι βούτυρο

 3 φλιτζάνια θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς

 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

 2 φλιτζάνια σιρόπι

Πώς να το φτιάξετε

 1- Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και μετά τοποθετούμε το φύλλο.

 2- Αλείφουμε τις στρώσεις με βούτυρο , μετά βάζουμε τη μισή ποσότητα, ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς και τη ζάχαρη άχνη και μετά γεμίζουμε τα φύλλα.

 3- Βάζουμε το υπόλοιπο φύλλο στο ταψί και το κόβουμε σε τετράγωνα.

 5- Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο μέχρι να γίνει χρυσαφί.

 6- Το βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι και μετά το σερβίρουμε

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις