Μάθε τα πλεονεκτήματα αυτού του σκεύους που θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που μαγειρεύεις.

Της Αλίκης Τάμπου

Πολλοί είναι οι υπέρμαχοι του fast food και αν θέλετε την γνώμη μου όχι αδίκως, όμως υπάρχει μία άλλη τάση που λέγεται slow cooking που τα τελευταία χρόνια αποκτά φανατικούς θαυμαστές. Ως μία από αυτούς θα σας παραθέσω λεπτομέρειες για τα είδη των συσκευών slow cookers,  τα πλεονεκτήματα καθώς και συνταγές και τρόπους για να μαγειρέψετε ότι βάλει η φαντασία σας.  Το slow cooker είναι στην ουσία μια ηλεκτρική γάστρα που μαγειρεύει αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη φούρνου ή εστίας, μπαίνει δηλαδή στην πρίζα ενώ έχει και χαμηλή κατανάλωση.

Συνταγές στο slow cooker: Μάθε πώς να το χρησιμοποιείς 

Αποτελείται από δύο δοχεία που το ένα μπαίνει μέσα στο άλλο, το εξωτερικό φέρει τις αντιστάσεις και το εσωτερικό δέχεται το φαγητό. Το εσωτερικό καθώς είναι αποσπώμενο μπορεί να πλυθεί και είναι συνήθως μεταλλικό ή κεραμικό. Τα slow cookers έχουν σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές και διαφέρουν σε χωρητικότητα, έτσι αν εξυπηρετούν πχ μια τετραμελή οικογένεια θα είναι 6,5 lt ενώ για ένα ζευγάρι 3,5. Επίσης αυτό που τα κάνει να διαφέρουν μεταξύ τους είναι αν διαθέτουν τις αντιστάσεις που ψήνουν σε όλο περιμετρικά το εξωτερικό δοχείο ή μόνο στον πυθμένα τους, αλλάζοντας λίγο τον τρόπο που κατανέμουν την θερμότητα κατά το ψήσιμο. Σχεδόν όλα τα μοντέλα έχουν χρονοδιακόπτη ώστε να μαγειρεύει στον επιθυμητό χρόνο ενώ διαθέτει μονάχα δύο ρυθμίσεις ψησίματος, χαμηλή, υψηλή ενώ αυτόματα μετά το πέρας του μαγειρέματος ενεργοποιείται ρύθμιση που διατηρεί ζεστό φαγητό μέχρι να έρθει η στιγμή που θα το καταναλώσετε. Τα πιο ακριβά μοντέλα περιλαμβάνουν κάδο ο οποίος μπορείς να σωτάρεις στο μάτι της κουζίνας σου, να βάλεις κατόπιν μέσα στο slow cooker και να τοποθετήσεις στο τέλος το δοχείο του φαγητού στον συμβατικό φούρνο. 

Τα slow cookers, όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομα τους μαγειρεύουν το φαγητό σε μεγαλύτερο χρόνο από αυτόν που συμβατικά χρειάζεται για να μαγειρευτεί με συμβατικό τρόπο στον φούρνο μας ή στο μάτι της κουζίνας. Όλοι λοιπόν μπορεί να αναρωτηθείτε «καλά γιατί να θέλει κάποιος να μαγειρέψει το φαγητό του σε τόσο πολύ χρόνο;».  Ακριβώς εδώ βρίσκεται το «παράδοξο» των slow cookers ότι συνήθως δηλαδή τα χρησιμοποιούν άνθρωποι που δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο. Πολυάσχολοι εργένηδες αλλά και εργαζόμενοι γονείς, το προτιμούν γιατί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των slow cookers είναι πως δεν χρειάζονται καμία επίβλεψη κατά την διάρκεια παρασκευής του γεύματος. Για παράδειγμα μπορείτε να προγραμματίσετε τον αργομάγειρα σας πριν φύγετε για την δουλειά σας το πρωί και όταν γυρίσετε να έχετε κακομάθει τον εαυτό σας βρίσκοντας ένα ζεστό φαγητό να σας περιμένει. Φυσικά δεν είναι λίγοι αυτοί που το χρησιμοποιούν το βράδυ, ενώ κοιμούνται και το πρωί ξυπνώντας όλοι παίρνουν μαζί τους φεύγοντας ένα πιάτο ζεστό, καλομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό.

Κάπου εδώ θέλω προλάβω την δεύτερη σας απορία που λέει «καλά και γιατί δεν μαγειρεύεις στην χύτρα ταχύτητας;». Το μαγείρεμα με τις συσκευές slow cookers υπερτερεί αυτού της κατσαρόλας και εννοείται και της χύτρας καθώς πχ. στην περίπτωση των κρεατικών οι χαμηλές ταχύτητες ψησίματος βγάζουν τα υγρά του κρέατος και δεν χρειάζεται να προσθέσετε παρά ελάχιστη ποσότητα υγρών, συνήθως 50-100 γρ. κρατώντας περισσότερη γεύση και σώμα στο φαγητό σας. Φυσικά και υπάρχουν επιστημονικοί λόγοι που υποστηρίζουν το γεγονός ότι το αργό μαγειρεμένο κρέας είναι καλύτερο. Η τρυφερότητα στο κρέας προέρχεται από την τήξη του κολλαγόνου – της πρωτεΐνης του συνδετικού ιστού που υπάρχει στο κρέας.

κρέας

Όταν το κολλαγόνο λιώνει, μετατρέπεται σε ζελατίνη, ένα πλούσιο υγρό που δίνει στο κρέας πολύ άρωμα καθώς και μεταξένια υφή. Ωστόσο, για να ρευστοποιηθεί πραγματικά το κολλαγόνο, πρέπει όχι μόνο να ζεσταθεί αλλά και να μαγειρευτεί σε χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτό λέμε πως το αργά μαγειρεμένο κρέας έχει έτσι μια ιδιαίτερη τρυφερότητα και γεύση που απλά δεν θα αποκτήσετε με το γρήγορο μαγείρεμα. Τα όσπρια επίσης απογειώνονται όταν μαγειρεύονται σε αργές ταχύτητες δίνοντας μας πλούσιες και βελούδινες φασολάδες, ρεβυθάδες αλλά και μελωμένους μαλακούς γίγαντες. Ταυτόχρονα δεν χάνονται τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, κάτι που συμβαίνει  στο συμβατικό μαγείρεμα γιατί αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες.

Για να τα λέμε όλα, καθώς είπαμε ότι τα slow cookers είναι μια ηλεκτρονική γάστρα, οφείλουμε να αναφέρουμε πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα τους είναι ότι τα φαγητά είναι πιο υδαρή χωρίς τραγανότητα που δίνει ο φούρνος ενώ οι σάλτσες είναι κάπως πιο υδαρείς. Τα δικά μου κολπάκια για να ξεπεράσω αυτά τα δύο γεγονότα, πρώτον είναι να βάζω τα ψητά για ελάχιστα λεπτά στον αέρα του φούρνο ώστε να αποκτήσουν λίγο χρώμα και τραγανότητα και δεύτερον όσον αφορά τις σάλτσες τις δένω με την βοήθεια του corn flour.

Ο τρόπος που παρασκευάζουμε ένα έδεσμα στον αργομάγειρα, διαφέρει από τις συμβατικές μεθόδους παρασκευής κατά κύριο λόγο στο εξής, δεν χρησιμοποιούμε παρά ελάχιστο νερό καθώς και υλικά πχ. λαχανικά που περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού σαν την ντομάτα. Ακόμα και με το ελάχιστο αυτό υγρό, όπως προείπαμε το φαγητό δεν χρειάζεται επίβλεψη, δεν κολλάει, δεν καίγεται και φυσικά δεν είναι επικίνδυνο για πρόκληση φωτιάς. Στην αρχή και μέχρι να βρει ο καθένας τις ισορροπίες βάση της χωρητικότητας του σκεύους του, την ποσότητα του φαγητού αλλά και τους χρόνους μαγειρέματος είναι λίγο σαν να μαθαίνει να μαγειρεύει εκ νέου, όμως τελικά το αποτέλεσμα ανταμείβει αναμφισβήτητα.  Οι συνταγές που μπορεί να κάνει κανείς στο είναι ανεξάντλητα από μπριάμ, μοσχάρι κατσαρόλας, ψητό κοτόπουλο, λουκάνικο, κότσι και οσομπούκο, όλα τα είδη οσπρίων, γεμιστά, μαρμελάδες και σούπες μέχρι και σοκολατόπιτες ή απλά μια τσιπούρα τυλιγμένη στην λαδόκολλα καραμελίτσα που προσωπικά λατρεύω να με περιμένει ζεστή και λαχταριστή μετά το καλοκαιρινό μπανάκι. Κλείνοντας θα βρείτε μερικές αγαπημένες μου συνταγές παρακάτω, οι οποίες περιλαμβάνουν διαφορετικά είδη φαγητών αποδεικνύοντας σας πόσο εύκολο είναι η παρασκευή τους.

Ρεβυθάδα

Φουσκώνουμε για 12 ώρες μισό κιλό ρεβύθια. Τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε στην συσκευή slow cooker με 700 ml νερό, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι κατά βούληση και δεντρολίβανο. Βράζουμε για 10 ώρες στο low. 

Κατσικάκι λαδορίγανη

Βάζουμε 2,5 κιλά κατσικάκι κομμένο σε μερίδες σε ένα slow cooker με χωρητικότητα 5.7 lt. Το αλείφουμε με λάδι και βάζουμε αλάτι, πιπέρι ρίγανη. Προσθέτουμε 70 ml νερό, τον χυμό από ένα λεμόνι και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 7 ώρες στο  low. Βάζουμε 5 λεπτά στο grill του φούρνου για να ροδίσει.

Χταπόδι 

Βάζουμε το χταπόδι περίπου 2 κιλά κομμένο σε κομμάτια στο sc με 150 ml νερό, 15 ml ξύδι, 15 ml λάδι, 2 κ.σ πάστα ντομάτα, αλάτι πιπέρι και 2 φύλλα δάφνης. Μαγειρεύουμε για 8 ώρες στo low. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις