Πάσχα: Συνταγή για τον παραδοσιακό ανδριώτικο Λαμπριάτη
Το παραδοσιακό φαγητό της Άνδρου για το Πάσχα
Της Κατερίνας Παλαιοκρασσά Σουσούδη
Στην Άνδρο, το Πάσχα, παραδοσιακά δεν σουβλίζουν αρνί, αλλά οι ντόπιοι ψήνουν στον φούρνο του σπιτιού κατσίκι γεμιστό, το λεγόμενο “Λαμπριάτη”.
Η γέμισή του γίνεται με αυγά, τα συκωτάκια του, μυρωδικά, τοπικά τυριά και τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί ή ρύζι, ανάλογα σε ποια περιοχή του νησιού το μαγειρεύουν.
Υλικά
Για ένα κατσίκι 7-8 κιλά χρειαζόμαστε:
25 αυγά
Ψίχα τριμμένη από 3 ψωμιά λευκά
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1/2 ματσάκι άνηθο φρέσκο τριμμένο
Δυόσμο ξερό τριμμένο
250 γρ. τυρί Άνδρου “πετρωτη ”
250 γρ. τυρί Άνδρου “βολάκι “τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το θώρακα του κατσικιού και αλατοπιπερώνουμε.
Τσιγαρίζουμε το συκώτι και τους πνεύμονες και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Χτυπάμε πολύ καλά σε μεγάλη κατσαρόλα, τα αυγά, προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε το θώρακα και τον ράβουμε.
Ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο 150 C, για τόσες ώρες όσα τα κιλά του κρέατος, σκεπασμένο με λαδόκολλα. Στη συνέχεια το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να ροδίσει στους 180C.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις