Πεντανόστιμη και μυρωδάτη ομελέτα από την Μαρικαίτη Παπαδοπούλου

Ο Σεπτέμβριος φεύγει  σιγά- σιγά,  αλλά για όσους επέλεξαν να κάνουν διακοπές τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, έρχονται τα γνωστά κλισέ: «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», «τα κεφάλια μέσα» και άλλες τέτοιες βαρύγδουπες και βαρυσήμαντες δηλώσεις. Μαζί με αυτά όμως, κατέφθασαν και τα… «κάθε κατεργάρης με τη ζυγαριά του» και «οι κοιλιές μέσα». Ο Αλέξης, η γάτα Κάρμα και εγώ, μπαίνουμε σε πρόγραμμα. Ο ένας χορτοφάγος, η άλλη σαρκοφάγο και εγώ και τα δύο.

Ο διατροφολόγος του Αλέξη, μας έπηξε στα όσπρια και στα λαχανικά, ο δικός μου στην πρωτεΐνη και η κτηνίατρος στην τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Πώς θα μπορέσεις να τα συνδυάσεις όλα, να καλύψεις όλες τις ανάγκες και να μην χρειάζεται να κοιμάσαι «στρωματσάδα» στην κουζίνα για να τα προλάβεις?

«Να φτιάξω κάτι με αυγά», σκέφτεσαι. «Έχω μία εξάδα στο ψυγείο, λήγουν κιόλας σε λίγες μέρες, ευκαιρία είναι».

«Έχω και μία ντοματούλα, μία κόκκινη πιπερίτσα που έμεινε από τις μελιτζάνες γιαχνί που έφτιαξα προχθές, ένα φρέσκο κρεμμυδάκι που περίσσεψε από την τέλεια ταμπουλέ που σκάρωσα χθες το βράδυ που θέλαμε κάτι υγιεινό να φάμε με τον Αλέξη».

«Έχω και ένα κρεμμυδάκι ξερό που είχα αγοράσει για να κάνω φακές, αλλά που δεν έφτιαξα ποτέ τελικά».

Να ένα φαγάκι, πλούσιο σε πρωτεΐνη, με λαχανικά, γρήγορο και κατάλληλο για όλους και όλα τα διατροφικά προγράμματα.

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά και χρόνος ψησίματος: 15-20 λεπτά (ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα τον φούρνο)

ΥΛΙΚΑ:

5 αυγά

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μέτριους κύβους

1 φρέσκο κρεμμυδάκι (και περισσότερο αν θέλετε) κομμένο σε ροδελίτσες

1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

1 κ.γ. σκόνη σκόρδου

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. εστραγκόν

1 κ.γ. κάρυ γλυκό

Αλάτι και πιπέρι

Τυρί ζεμύθα (ή όποιο άλλο κίτρινο τυρί προτιμάτε)

Λίγο λάδι για το ταψάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά (ένα – ένα), ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο μπολ, την ντομάτα, την πιπεριά, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά.
  • Τέλος, ρίχνουμε όση ζεμύθα θέλουμε και όλα τα μπαχάρια και ανακατεύουμε καλά για τελευταία φορά.
  • Παίρνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 16-19 εκ περίπου, το λαδώνουμε με το πινέλο πολύ καλά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του αυγού.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 15-20 λεπτά περίπου (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω, ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να «στερεωθούν» τα υλικά.

Η συνταγή είναι απλή, με πανέμορφα χρώματα και αρώματα!

Καλή όρεξη και μία συμβουλή! Τώρα που ο καιρός είναι ακόμα γλυκός, στρώστε το ωραίο σας τραπεζομάντηλο στο τραπέζι της βεράντας, βάλτε τα αγαπημένα σας σουπλά, τα «καλά» σας πιάτα και μαχαιροπίρουνα, γεμίστε τα πολύχρωμα ποτήρια σας με μπυρίτσα ή αναψυκτικό διαίτης και καθίστε να απολαύσετε το φαγάκι σας με όσους και όποιους αγαπάτε… ακόμη και αν τελικά επιλέξετε να είναι ένα το σερβίτσιο!

Και επειδή κάπου εκεί πάνω στην αγαπημένη της κίτρινη πολυθρόνα είναι ξαπλωμένη και η Κάρμα και φωνάζει «Πεινιάουυυ», μην λησμονήσετε και το δικό της πιατάκι με τα αγαπημένα διαιτητικά της σποράκια. Είπαμε άλλωστε, απολαμβάνουμε το φαγητό με όσους και όποιους αγαπάμε…

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις