Πώς θα καταλάβεις εάν τα αυγά σου είναι φρέσκα
Το κόλπο που θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τα παλιά αυγά
Πριν ξεκινήσεις να εκτελείς μια συνταγή με πρωταγωνιστές τα αυγά είναι σημαντικό να σιγουρευτείς να ελέγξεις εάν είναι φρέσκα. Τα αυγά συνήθως μένουν για αρκετό καιρό στο ψυγείο μας και τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να αντιληφθούμε από το εξωτερικό τους (ή ακόμα και από το εσωτερικό τους) εάν είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Πώς θα καταλάβεις, όμως, ότι τα αυγά σου είναι φρέσκα; Σου έχουμε το κόλπο!
Πώς θα καταλάβεις ότι τα αυγά σου είναι φρέσκα: Η εύκολη μέθοδος
Ακόμη και μετά την ημερομηνία λήξης τους, τα αυγά είναι συχνά ακόμα απολύτως ασφαλή για κατανάλωση, αλλά προτού σπάσετε ένα, υπάρχει μια γρήγορη δοκιμή που μπορείτε να κάνετε για να πάρετε μια ιδέα για το πόσο φρέσκο είναι το αυγό.
- Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ ή ένα ψηλό ποτήρι με κρύο νερό.
- Τοποθετήστε απαλά το αυγό στο μπολ ή στο ποτήρι. Εάν χρησιμοποιείτε ένα ψηλό ποτήρι, σκεφτείτε να καθίσετε το αυγό σε ένα κουτάλι και να το κατεβάσετε απαλά στο νερό, ώστε να μην βυθιστεί γρήγορα και σπάσει.
- Αν το αυγό βυθιστεί και ακουμπήσει στο πλάι, αυτό σημαίνει ότι είναι ένα πολύ φρέσκο αυγό. Αν βυθιστεί αλλά κάθεται όρθιο και χτυπάει στο κάτω μέρος του μπολ ή του φλιτζανιού, αυτό το αυγό είναι ακόμα φρέσκο, αν και λίγο πιο παλιό. Τέλος, αν το αυγό επιπλέει στην επιφάνεια σημαίνει ότι πρόκειται για ένα αρκετά παλιό αυγό το οποίο δεν θα πρέπει να καταναλωθεί.
Γιατί τα παλιά αυγά επιπλέουν;
Τα κελύφη των αυγών είναι πορώδη. Καθώς τα αυγά κάθονται και γερνούν, ο αέρας κινείται μέσα στο αυγό καθώς το νερό εξατμίζεται. Όσο πιο παλιό είναι ένα αυγό, τόσο περισσότερος αέρας περνάει μέσα στο κέλυφος. Καθώς ο θύλακας αέρα μεγαλώνει, αυξάνεται η πιθανότητα του αυγού να επιπλέει.
Η ποιότητα ενός αυγού μειώνεται επίσης καθώς κάθεται. Το ασπράδι του αυγού, ή το λεύκωμα, γίνεται πιο λεπτό και πιο υδαρές. Οι κρόκοι χάνουν μέρος της άνωσης τους. Αυτό θα μπορείτε να το δείτε σε πραγματικό χρόνο αν σπάσετε ένα φρέσκο αυγό δίπλα σε ένα παλιό αυγό σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ο κρόκος και το ασπράδι ενός φρέσκου αυγού είναι πιο ψηλά ενώ το παλαιότερο αυγό είναι πιο επίπεδο.
Διαβάστε επίσης: Αυγά: Τα οφέλη για τα παιδιά – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις