Μία ιδιαίτερη πίτα με γλυκές, μελωμένες πιπεριές

Οι πίτες είναι ό,τι καλύτερο για κάθε τραπέζι, ειδικά οι αλμυρές, με άπειρες επιλογές.

Δεν απαιτούν, οι περισσότερες, να τις καταναλώσουμε αμέσως, τρώγονται άνετα και κρύες, έτσι τις φτιάχνουμε όποια στιγμή ευκαιρούμε.

Η food blogger paxxi μάς δίνει μία συνταγή για εκλεκτή πιπερόπιτα με χωριάτικο λεπτό τραγανό φύλλο, φέτα και γλυκιά ζουμερή γέμιση με πιπεριές που τα συνδυάζει όλα!

Γλυκιές μελωμένες πιπεριές μαζί με αλμυρά τυριά κυριαρχώντας γευστικά η φέτα, δεν μπορεί να μην συγκινήσει τον ουρανίσκο σου.

Πιπερόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα

Υλικά

Για το φύλλο:
180 ml ελαιόλαδο
240 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
550 γρ. αλεύρι

Για τη γέμιση:
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
750 γρ. πιπεριές Φλωρίνης κομμένες καρέ
1 κ.γ. αλάτι
2 αυγά μεγάλα
300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
100 γρ. ρεγκάτο ή κασέρι τριμμένο
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
½ κ.γ. πιπέρι
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό μικρό για επάλειψη
1 κ.σ. μαύρο σουσάμι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Για το φύλλο σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο, το νερό, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω.
Σταδιακά προσθέτω το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια (περίπου 10 λεπτά με τα χέρια, επτά με κουζινομηχανή).
Τη βάζω σε μεμβράνη και στο ψυγείο.
Για τη γέμιση σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνω 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή ένταση και σοτάρω το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαραθούν.
Προσθέτω τις πιπεριές Φλωρίνης, 1 κ.γ. αλάτι, ¼ κ.γ. πιπέρι και αφήνω για 20 λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά τους, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Βγάζω το τηγάνι από την εστία για να κρυώσει το περιεχόμενο του.
Τότε ρίχνω τη φέτα θρυμματισμένη, το τριμμένο ρεγκάτο, το τριμμένο κεφαλοτύρι, το μαϊντανό και τα ανακατεύω πολύ καλά.
Τέλος ενσωματώνω στο μείγμα δύο χτυπημένα αυγά και η γέμιση είναι έτοιμη.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, τη ζυμώνω απαλά και κόβω τα 2/3 αυτής (φυλάω την υπόλοιπη σκεπασμένη στο μπολ). Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και το μεταφέρω σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί 32εκ διάμετρο, φροντίζοντας να εφαρμόσει καλά.
Με ένα πιρούνι τρυπάω διάσπαρτα το φύλλο στη βάση και ρίχνω τη γέμιση απλώνοντας τη ομοιόμορφα.
Ανοίγω όμοια και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και την τοποθετώ πάνω στη γέμιση.
Κόβω όσο φύλλο περισσεύει από τα τοιχώματα του ταψιού και γυρίζω το υπόλοιπο προς τα μέσα κλείνοντας τη γέμιση.
Αλείφω το φύλλο με ένα χτυπημένο αυγό με 1 κ.σ. νερό και πασπαλίζω με μαύρο σουσάμι.
Χαράζω την πίτα σταυρωτά και την ψήνω, στην κατώτερη σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις για 70 λεπτά (μετά τα πρώτα 30 λεπτά σκεπάζω με αλουμινόχαρτο).

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις