Αφράτη και παραδοσιακή συνταγή για καρυδόπιτα λουσμένη με την πιο λαχταριστή σοκολάτα

Η αφράτη και εύκολη καρυδόπιτα με σοκολάτα που θα σε ξετρελάνει!

Η συνταγή από τον σεφ Πέτρο Συρίγο

Καρυδόπιτα με σοκολάτα

Υλικά

500 γρ χοντροκομμένα καρύδια
250 γρ. βούτυρο φρέσκο
200 γρ. ζάχαρη
8 αυγά
200 γρ. φρυγανιά
4 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
75 ml κονιάκ
μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

500 ml νερό
500 γρ ζάχαρη
70 ml κονιάκ
1 βανίλια
1 κ.τ.σ χυμό πορτοκάλι
1 φλούδα πορτοκαλιού

Για το γλάσο σοκολάτας:
250 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ σοκολάτα σε δάκριά

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35 εκ. περίπου και το πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζουμε να φύγει το επιπλέον αλεύρι.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 4′ περίπου μέχρι να γίνει ένα λευκό και αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Βάζουμε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε για λίγο.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά σε σκόνη [φρυγανιά, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, μπέϊκιν πάουντερ] και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος θρυμματίζουμε και το καρύδι, πρέπει να είναι χονδροκομμένο.
Προσθέτουμε το μείγμα στο μίξερ με το μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
Βγάζουμε τη καρυδόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε μέσα στο ταψί στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για το σιρόπι:
Προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά μετά που θα κοχλάσει.
Με μια μεγάλη κουτάλα σιροπιάζουμε σιγά σιγά την καρυδόπιτα.
Αφήνουμε στην άκρη τη καρυδόπιτα να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις