Πολύ εύκολο πιάτο για κάθε περίσταση

Αυτή η συνταγή για κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια της Αργυρως Μπαρμπαρίγου είναι πανεύκολη και θα σας ξετρελάνει.

Κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια
Υλικά

1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
1 σκελ. σκόρδο
6 ασπρομανίταρα μεγάλα (κομμένα σε φέτες)
350 γρ. κριθαράκι χονδρό
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 lt ζωμό κότας (ζεστό)
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο (μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο)
Ψητά ντοματίνια προαιρετικά
Λίγο φρέσκο θυμάρι (ή σχινόπρασο ψιλοκομμένο)
Αλάτι
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Τριμμένη ώριμη γραβιέρα για το σερβίρισμα
1 κομμάτι κρύο βούτυρο

Εκτέλεση

Για το κριθαρότο με κοτόπουλο, ζεσταίνουμε πρώτα το μισό από το ελαιόλαδο σε μικρή πλασοτέ κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια.

Σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Τα βγάζουμε σε πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά, για να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και να αδιαβροχοποιηθεί, να βγάλει το γήινο άρωμά του.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια.

Λίγο λίγο και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ακολουθώντας τη διαδικασία, όπως όταν φτιάχνουμε ριζότο.

Κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός προσθέτουμε επιπλέον.

Στα μισά του βρασμού προσθέτουμε το καρότο και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο.

Δεν ξεχνάμε το τακτικό ανακάτεμα, αλλά όχι συνεχές, γιατί στο τέλος σπάει το κριθαράκι και λασπώνει το κριθαρότο.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο.

Μαγειρεύουμε περίπου για 15 λεπτά από την ώρα που μπαίνει ο ζωμός στο τηγάνι.

Αρωματίζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο προς το τέλος του βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό και κρατάει λίγο η καρδιά του, δηλαδή είναι al dente.

Όταν φτιάχνω αυτό το πιάτο στο σπίτι μου, στα τελευταία λεπτά του βρασμού ραντίζω με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Εναλλακτικά προσθέτω 1 κουταλιά κρύο βούτυρο και με κουτάλι ανακατεύω εκτός φωτιάς στο κέντρο του τηγανιού, να λιώσει το βούτυρο και να χυλώσει το κριθαρότο.

Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.

Σερβίρουμε αμέσως όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό.

Προσέξτε γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του, μαλακώνει πολύ και στεγνώνει και χάνει τη μαγεία του.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις