Συνταγή: Πανεύκολος εορταστικός σοκολατένιος κορμός – Με βελούδινη μους
Μία απίθανη συνταγή που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας στις γιορτές
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς προτείνει μία τέλεια συνταγή για τέλειο, λαχταριστό εορταστικό κορμό.
Το σοκολατένιο παντεσπάνι μαζί με τη λευκή επικάλυψη δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό. Για αυτό τον λόγο, ο λευκός κορμός με τη βελούδινη μους σοκολάτας δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι.
Σοκολατένιος κορμός
Υλικά
Για το παντεσπάνι
6 αυγά χωρισμένα (σε θερμοκρασία δωματίου)
110 γραμ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
125 γραμ. κουβερτούρα λιωμένη
25 γραμ. κακάο
30 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη μους σοκολάτας
300 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
150 γραμ. γάλα πλήρες
Για το λευκό γλάσο
3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
2 πρέζες αλάτι
450 γραμ. ζάχαρη
120 γραμ. κρύο νερό
1½ κ.σ. μέλι
1½ κ.γλ. υγρή βανίλια
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι σοκολάτας
όλα τα υλικά για το παντεσπάνι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 160ºC στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ρηχό ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι σε ένα μπολ.
Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 2-3’ τα ασπράδια να πυκνώνουν και να κάνουν κορυφές που στέκονται.
Όταν αφρατέψει καλά η μαρέγκα ρίχνουμε βροχηδόν τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ σε σιγανή ταχύτητα για 1′ να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει ελαστική.
Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη κουβερτούρα και σταματάμε το μίξερ.
Κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο.
Αναδιπλώνουμε με μία μαλακή σπάτουλα απαλά για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10′-12′ να σταθεροποιηθεί.
Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.
Για τη μους σοκολάτας
η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι κρύα.
Χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρύα κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Να κάνει κορυφές που στέκονται.
Αφήνουμε στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα.
Βάζουμε σε μπολ την κουβερτούρα.
Μόλις βράσει το γάλα το ρίχνουμε στη σοκολάτα.
Σκεπάζουμε το μπολ με τη σοκολάτα και το καυτό γάλα.
Αφήνουμε 1’ λεπτό να σταθεί και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μείγμα λείο, γυαλιστερό και πυκνό.
Αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της λιωμένης σοκολάτας.
Λίγη λίγη προσθέτουμε την χτυπημένη κρέμα και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα σοκολάτας για μισή ώρα.
Για το λευκό γλάσο
Θα χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί. Στο μπολ του μπεν μαρί βάζουμε όλα τα υλικά.
Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα για 7′ συνεχόμενα. Το μίγμα θα πάρει 3 φορές τον όγκο του. Θα φουσκώσει πολύ, θα γυαλίσει και θα γίνει ελαστικό και σφιχτό.
Το βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής στο ψυγείο μέχρι να γαρνίρουμε.
Γεμίζουμε το παντεσπάνι με μους, τυλίγουμε και διακοσμούμε με το λευκό γλάσο.
Πασπαλίζουμε με φιστίκια, κροκάν ή κόκκινα φρούτα.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις