Συνταγή: Πολύ εύκολο και υγιεινό κέικ πορτοκάλι με κομμάτια σοκολάτας
Σερβίρεται με γιαούρτι ή βούτυρο και μαρμελάδα
Πορτοκαλένιο κέικ με κομμάτια σοκολάτας, καρύδια και σταφίδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Με αλεύρι ντινκελ και βρώμης είναι μια υγιεινή πρόταση ιδανική για πρωινό και σνακ στο σχολείο ή στο γραφείο. Σερβίρεται με γιαούρτι ή βούτυρο και μαρμελάδα.
Κέικ πορτοκάλι με σοκολάτα
Υλικά
220 γραμ βούτυρο
220 γραμ ζάχαρη
220 γραμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρεζα αλάτι
4 αυγά
50 γρ. γάλα
30 γρ. κακάο
50 γραμ σταγόνες σοκολατας
Ξυσμα από 1 πορτοκάλι
30 γρ. χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση
Το κέικ σοκολάτα ή με κακάο και πορτοκάλι είναι από αυτά που θα λατρέψετε. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μακρόστενη φόρμα για κέικ 8χ22 εκατ.
Κοσκινίζουμε με κόσκινο το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε κόσκινο το κακάο και το αφήνουμε στην άκρη.
Για το μείγμα για κέικ σοκολάτα με πορτοκάλι
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με μίξερ χειρός για 1’ να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 3-4’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το βούτυρο.
Ένα – ένα ρίχνουμε τα αυγά.
Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό πρέπει να έχει ενσωματωθεί πλήρως το προηγούμενο.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να χαθεί το αλεύρι.
Ισομοιράζουμε το μείγμα σε δυο μπολ για φτιάξουμε το μείγμα για κέικ πορτοκάλι και το μείγμα για κέικ σοκολάτας.
Στον ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα με το κακάο και ανακατεύουμε γίνει ρευστή σοκολάτα .
Τέλος ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας κι απαλά με κουτάλι ανακατεύουμε.
Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκάλι.
Βάζουμε εναλλάξ μέσα στη φόρμα του κέικ, μείγμα σοκολάτα και μείγμα πορτοκάλι, με ένα κουτάλι μέχρι να τελειώσουν τα δυο μείγματα.
Με ένα ξυλάκι ή με τη λάμα από ένα μαχαίρι κάνουμε οχτάρια ώστε να μπλεχτούν τα δυο μείγμα. Κάνε 2-3 ανακατέματα όχι παραπάνω γιατί θα χαθεί το σχέδιο αν ανακατέψετε πολύ ώρα.
Βάζουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου το μείγμα κέικ και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
Το ζουμερό κέικ με πορτοκάλι και σοκολάτα είναι έτοιμο όταν φουσκώσει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και ροδίσει ομοιόμορφα ολόγυρα.
Πριν το βγάλουμε από το φούρνο, ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί μπήγοντας τη λάμα από ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει στεγνή τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το κέικ με κακάο και πορτοκάλι να σταθεί στη φόρμα του για 15’.
Με προσοχή το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Αν θέλετε περιχύστε το ζουμερό κέικ αφού κρυώσει, με λίγη λιωμένη σοκολάτα.
*Διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες αλλά και στην κατάψυξη καλά σκεπασμένο μέχρι 3 μήνες.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις