Ένα κυρίως πιάτο που θα γίνει η αγαπημένη σου επιλογή

Αγαπάτε το παστίτσιο, αλλά σκέφτεστε και… πάρα πολλές τις θερμίδες που έχει;

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μας δίνει τη συνταγή για απίθανο light παστίτσιο με μακαρόνια ολικής. Ένα κυρίως πιάτο που θα γίνει η αγαπημένη σου επιλογή.

Συνταγή για παστίτσιο light

Υλικά

400 γρ. χοντρά μακαρόνια ολικής

Για τον κιμά:

2 κιλά κιμά γαλοπούλας
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, τριμμένα
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 ml κόκκινο κρασί
600 γρ. ντομάτα κονκασέ
300 ml ζωμό λαχανικών
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

1500 ml γάλα αμυγδάλου
150 γρ. κόρν φλάουερ
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτο
50 γρ. light τυρί, τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C στον αέρα.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό αλατισμένο νερό, μόλις ετοιμαστούν τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε, τα βάζουμε σε ένα ταψί διαστάσεων 25Χ35 εκ., και τα αφήνουμε στην άκρη.

Για τον κιμά: Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε τον κιμά, μέχρι να ασπρίσει. Μόλις ετοιμαστεί, αφαιρούμε τον κιμά από την κατσαρόλα και τον αδειάζουμε σε ένα μπολ. Στην ίδια κατσαρόλα, συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει ελαφρά, Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά, τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη ντομάτα, το ζωμό λαχανικών και τη δάφνη και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να καραμελώσει ο κιμάς και τα υγρά του να έχουν γίνει μια παχύρευστη σάλτσα. Αφού λοιπόν ετοιμαστεί και ο κιμάς ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι το αδειάζουμε πάνω από τα μακαρόνια.

Για τη γέμιση: Αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το κόρν φλάουερ, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός, ώστε να πήξει η μπεσαμέλ. Μόλις πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι, το τυρί, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε εκ νέου.

Ρίχνουμε από πάνω τον κιμά και ψήνουμε μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα, περίπου 10 με 15 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε!

Tip: Μπορούμε να βάλουμε γάλα με χαμηλά λιπαρά ή γάλα καρύδα ή αμυγδάλου.

Φωτό: freepik

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις