Ποιοι είναι οι προμηθευτές που έχουν ανακοινώσει ανατιμήσεις, οι οποίες θα έχουν περάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι τα μέσα Ιουνίου

Σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, συνεχίζεται να αυξάνονται οι τιμές σε βασικά αγαθά, αυτή την φορά… εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι μειωμένες παραγωγές σε κακάο, καφέ και χυμό πορτοκάλι εξαιτίας της ξηρασίας και γενικότερα της κλιματικής αλλαγής, έχουν οδηγήσει σε εκρηκτική άνοδο των τιμών σε αυτά τα προϊόντα στις διεθνείς αγορές, συμπαρασύροντας το κόστος σε βασικά αγαθά .

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του foodlife.gr αυτές τις ημέρες περνούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξήσεις έως 29% σε περισσότερα από 250 προϊόντα, με περισσότερα από 150 να αφορούν σοκολάτες ή άλλα προϊόντα που περιέχουν κακάο.  Ήδη έχουν ξεκινήσει ανατιμήσεις σε τουλάχιστον 150 σοκολατοειδή προϊόντα και οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και ορισμένοι προμηθευτές οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ανατιμήσεις, οι οποίες και θα περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι τα μέσα Ιουνίου.  Αναλυτικότερα η λίστα με τις νέες ανατιμήσεις περιλαμβάνεις τις εξής κατηγορίες προϊόντων: Σοκολάτες 29%, πορτοκαλάδες και λεμονάδες έως 20%, ελληνικός καφές έως 13%, έτοιμα γεύματα έως 11%, συσκευασμένα λαχανικά και φρούτα έως 11%, ζωοτροφές 11%, μέλι έως 9%, φασόλια, φακές, ρύζι έως 7,5%, ελιές έως 6,8%, καφές εσπρέσο 5,5%.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία οι μεγαλύτερες εντοπίζονται στα σοκολατοειδή, στους καφέδες και στα αναψυκτικά με πορτοκάλι.  Σημειώνεται ότι πρόκειται για ανατιμήσεις που έχουν γίνει από μεμονωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους και θα περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους.

Στα ύψη ο πληθωρισμός τροφίμων

Οι νέες ανατιμήσεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η τιμή του ελαιόλαδου συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, δεν συντελούν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατέγραψε οριακή αύξηση τον Απρίλιο, φτάνοντας το 5,4%  από 5,3% τον Μάρτιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η τιμή του ελαιόλαδου τον Απρίλιο και σε ετήσια βάση αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 63,7%, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις σημειώθηκαν στα φρούτα κατά 11,6%, στα ψάρια 10,6%, στο ρύζι 8,5% και στα λαχανικά 6,1%. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις