Μια παραλλαγή του κλασικού τιραμισού για όσους δεν συμπαθούν τον καφέ αλλά και ιδανικό για τα παιδιά

Θυμίζει τιραμισού, αλλά δεν περιέχει καφέ, γίνεται φρουτένιο και δροσερό με τα βύσσινα να κυριαρχούν και με μια «πιτσιλιά σοκολάτας. Μια παραλλαγή του κλασικού τιραμισού για όσους δεν συμπαθούν τον καφέ αλλά και ιδανικό για τα παιδιά.

Η συνταγή από τη γνωστή food blogger paxxi.

Τιραμισού βύσσινο

Υλικά

220 γρ. σαβαγιάρ
200 γρ. μαρμελάδα βύσσινο ή φρούτα του δάσους
1 μικρή κομπόστα βύσσινο*
20 ml κονιάκ ή ρούμι (προαιρετικά)
50 γρ κουβερτούρα τριμμένη ή λίγο κακάο
Γέμιση:
430 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κρόκοι αυγών
55 γρ. άχνη ζάχαρη
215 γρ. μασκαρπόνε
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Χτυπάω στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με 1 κουταλιά σούπας άχνη ζάχαρη να σφίξει σε σαντιγί.

Βάζω σε μπεν-μαρί (ένα κατσαρολάκι με 2 εκ νερό να σιγοβράζει και από πάνω πυρίμαχο μπολ να μην ακουμπάει ο πάτος του στο νερό) τους κρόκους με την υπόλοιπη άχνη και αναδεύω συνεχώς με το σύρμα για 10 λεπτά περίπου (για να φτάσει το μείγμα τους 63°C ώστε να παστεριωθούν οι κρόκοι).

Βγάζω από το μπεν-μαρί το μείγμα και ανακατεύω να κρυώσει.

Σε άλλο μπολ χτυπάω το μασκαρπόνε με τη βανίλια να μαλακώσει το τυρί και προσθέτω το μείγμα κρόκων του μπεν-μαρί.

Τέλος ρίχνω σε δόσεις τη σαντιγί αναδεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

Σε ένα μπολ αναμειγνύω το σιρόπι βύσσινο με το κονιάκ (προαιρετικά), βουτάω γρήγορα ένα-ένα τα σαβαγιάρ σε αυτό, τα στραγγίζω και τα τοποθετώ στη σειρά σε ταψί (20×27 εκ.). Φροντίζω να καλύψουν όλο τον πάτο του σκεύους.

Με ένα πινέλο απλώνω πάνω τους τη μισή ποσότητα μαρμελάδας και απλώνω τη μισή ποσότητα της γέμισης που έφτιαξα.

Συνεχίζω ρίχνοντας διάσπαρτα τα βύσσινα και πασπαλίζοντας με λίγη κουβερτούρα τριμμένη (ή κοσκινίζοντας λίγο κακάο).

Όμοια, δημιουργώ άλλη μια φορά τα ίδια επίπεδα, στραγγίζω τα υπόλοιπα σαβαγιάρ και τα βάζω από πάνω και τα αλείφω με μαρμελάδα.

Μπορώ να στρώσω ίσια την υπόλοιπη γέμιση ή να τη βάλω σε κορνέ και να φτιάξω κορυφές με αυτή.

Διακοσμώ με βύσσινα και τριμμένη σοκολάτα (ή κακάο).

Βάζω το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει καλά 4-5 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

* Στη κομπόστα στραγγίζω πολύ καλά για 30 λεπτά τα βύσσινα από το σιρόπι. Βύσσινα θα περισσέψουν, όμως το σιρόπι πιθανόν να μη φτάσει για να βουτήξω μέσα όλα τα σαβαγιάρ. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι, είτε να βάλω μαζί και βυσσινάδα, είτε να χρησιμοποιήσω το μεγάλο μέγεθος κομπόστας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις