Σε ποια τρόφιμα τα βρίσκουμε

Η ποικιλία των τροφών με θρεπτικά συστατικά στη διατροφή που ακολουθούμε, παίζουν καθοριστικό ρόλο προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας.

Ας δούμε 5 από τα πιο σημαντικά για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Bιταμίνη C

Η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Καλές διατροφικές πηγές είναι: ακτινίδιο, πορτοκάλι, μπρόκολο, πιπεριά, λεμόνι, φράουλες, λάχανο κ.α.

Βιταμίνη D

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ ισχυρή ορμόνη. Πέραν της δράσης της στην σκελετική μας υγεία, έχει μελετηθεί για την ανοσορυθμιστική της δράση. Επίσης, είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για την εξόντωση των παθογόνων μικροβίων.

Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος ενώ βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες), τον κρόκο αυγού και τα μανιτάρια που έχουν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Χαρακτηρίζονται ως «καλά» λιπαρά και είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργιά της άμυνας του οργανισμού μας χάρη στην ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση τους. Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια. ο λιναρόσπορος, σπόροι chia, καρύδια, φυτικά έλαια (π.χ. σογιέλαιο).

Προβιοτικά

Βοηθούν στη διατήρηση της καλής ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος, το οποίο συνδέεται στενά όχι μόνο με την υγεία του εντέρου αλλά και την ανοσολογική υγεία.

Τα βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες, το κεφίρ, τα τυριά ωρίμανσης, τα ζυμωμένα λαχανικά (τουρσί) κ.α,

Ψευδάργυρος

Απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, συμβάλλοντας στη γερή άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε μικροοργανισμούς. Μελέτες έχουν συνδέσει την συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου με τη μείωση της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος.

Τον βρίσκουμε σε κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως είναι: κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά αλλά και σε φυτικές τροφές, όπως τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις