Αυτά είναι 6+1 «τυχερά» φαγητά για την Πρωτοχρονιά ανά τον κόσμο
Τα φαγητά που θεωρείται ότι φέρνουν τύχη
Οι παραδόσεις ανά τον κόσμο σχετικά με τα φαγητά που φέρνουν τύχη και μπαίνουν στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ποικίλλουν. Άλλες δίνουν έμφαση στα φρούτα ή τα γλυκά άλλες στα ζυμαρικά ή τα όσπρια, σε κάθε περίπτωση όμως έχουν τη δική τους ιστορία.
Σταφύλια
Οι Ισπανοί τρώνε 12 σταφύλια τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, ένα για κάθε μήνα. Η παράδοση ξεκινά από το 1909, όταν οι αμπελουργοί στην περιοχή του Αλικάντε της Ισπανία. Η ιδέαεξαπλώθηκε στην Πορτογαλία, τη Βενεζουέλα, την Κούβα, το Μεξικό, τον Ισημερινό και το Περού. Για τους περισσότερους, ο στόχος είναι να φάνε όλα τα σταφύλια πριν από το τελευταίο λεπτό του προηγούμενου έτους, αλλά οι Περουβιανοί τρώνε και ένα 13ο σταφύλι.
Μακριά noodles
Στην Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς συνηθίζεται να τρώνε μακριά noodles, που συμβολίζουν την μακροζωία. Δεδομένου ότι τα ζυμαρικά δεν πρέπει να σπάσουν ή να μικρύνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος, η τυπική προετοιμασία είναι ένα stir-fry.
Μαυρομάτικα φασόλια
Η εμφάνιση και η αφθονία τους κάνουν τα μαυρομάτικα φασόλια να θεωρούνται τυχερά, κυρίως στην Αμερική. Σερβίρονται παραδοσιακά στα νότια σε ένα πιάτο που ονομάζεται hoppin’ John.
Στρογγυλά γλυκά
Τα κέικ, τα ντόνατς, τα κουλούρια και άλλα αρτοσκευάσματα, καταναλώνονται στρογγυλά καθώς λέγεται ότι φέρνουν έναν «ολόκληρο και γεμάτο» χρόνο.
Η Ιταλία έχει τα chiacchiere, τα οποία είναι μπάλες ζύμης με μέλι, τηγανισμένες και πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη. Στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία τρώνε επίσης ντόνατς, ενώ η Ολλανδία έχει τα ollie bollen, φουσκωτά, σαν ντόνατ αρτοσκευάσματα γεμάτα με μήλα και σταφίδες.
Χοιρινό
Το έθιμο της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προέρχεται από την ιδέα ότι τα γουρούνια συμβολίζουν την πρόοδο. Το ψητό γουρούνι σερβίρεται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς στην Κούβα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Στη Σουηδία απολαμβάνουν διάφορα πιάτα με χοιρινό ενώ οι Γερμανοί ψητό χοιρινό και λουκάνικα. Το χοιρινό καταναλώνεται επίσης στην Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε λιπαρά, σημαίνει πλούτο και ευημερία.
Ψάρι
Ο μπακαλιάρος ήταν ένα δημοφιλές εορταστικό φαγητό από τον Μεσαίωνα. Σήμερα οι Δανοί τρώνε βραστό μπακαλιάρο, ενώ στην Ιταλία τον παστό μπακαλιάρο στο αλάτι απολαμβάνουν από τα Χριστούγεννα έως την Πρωτοχρονιά. Η ρέγγα, ένα άλλο ψάρι που γίνεται παστό συχνά, καταναλώνεται τα μεσάνυχτα στην Πολωνία και τη Γερμανία.
Στη σουηδική γιορτή της Πρωτοχρονιάς συνήθως πρωταγωνιστεί το smorgasbord με μια ποικιλία από πιάτα ψαριών, και στην Ιαπωνία, το αυγοτάραχο ρέγγας για γονιμότητα, οι γαρίδες για μεγάλη διάρκεια ζωής και οι παστές σαρδέλες για καλή συγκομιδή.
Ψωμί καλαμποκιού
Το ψωμί καλαμποκιού λατρεύεται ιδιαίτερα ως κέρασμα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το χρώμα του μοιάζει με αυτό του χρυσού. Για να εξασφαλίσουν επιπλέον τύχη, ορισμένοι προσθέτουν επιπλέον κόκκους καλαμποκιού.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις