Δείτε ποιες είναι οι διαφορές τους

Πάντοτε κολωνάτα ποτήρια, από γυαλί, κρύσταλλο ή ημικρύσταλλο. Το «πόδι» του ποτηριού είναι η λαβή του καθώς εάν κρατάτε το ποτήρι από τον κάλυκα,  θα «χαλάσετε» τη θερμοκρασία του κρασιού. Σε κάθε περίπτωση τα ποτήρια του κρασιού θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο λεπτά ενώ το σχήμα του κάλυκα που υποδέχεται  το κρασί να είναι σε σχήμα U και να κλείνει προς τα επάνω. Βασικός στόχος είναι να εξυπηρετούν την εξαγωγή των αρωμάτων. Σημαντικό επίσης είναι, να έχουν τη δυνατότητα περιδίνησης του περιεχομένου καθώς και να διατηρούν τη θερμοκρασία του.

Η ποσότητα του κρασιού που μπαίνει στο ποτήρι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ένα τρίτο της χωρητικότητάς του, δηλαδή μεταξύ 300 και 340 ml.  Κι αυτό γιατί ο κενός χώρος του ποτηριού επιτρέπει την άνετη περιστροφή του κρασιού και συγκεντρώνει τα συστατικά του αρώματος.

Τα παραπάνω ισχύουν για τη κατανάλωση όλων των ειδών κρασιού και τη μέγιστη δυνατή απόλαυση. \

Ωστόσο, το κάθε είδος κρασιού χρειάζεται το κατάλληλο ποτήρι για να αναδειχθεί.

Για το λευκό κρασί τα ποτήρια είναι μικρότερα σε σχέση με αυτά που προορίζονται για το κόκκινο, λόγω των πιο ήπιων αρωμάτων τους.

Αντίθετα με τα ποτήρια των κόκκινων κρασιών που πρέπει να έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με τον αέρα για να αναδεικνύονται τα πλούσια αρώματά τους, να μετριάζεται η ένταση και οι τανίνες τους.

Από την άλλη πλευρά οι αφρώδεις οίνοι σερβίρονται σε ψηλόλιγνα ποτήρια για την προστασία των φυσαλίδων.  Τα ενισχυμένα και τα γλυκά κρασιά, τέλος σερβίρονται σε μισές μερίδες (περίπου 90ml).

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις