Health & Food

Αυτές οι 4 κατηγορίες τροφίμων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη – Με ποιες μπορούν να αντικατασταθούν

Αυτές οι 4 κατηγορίες τροφίμων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη – Με ποιες μπορούν να αντικατασταθούν

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe».

Τα τρόφιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου2.

Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων,  σύμφωνα με τους ερευνητές. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Παράλληλα, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Health & Food

close menu