Τι δείχνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal

Νέα έρευνα δείχνει πως η κατανάλωση καφέ το πρωί μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη στην υγεία μας από την κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal , όπως αναφέρει ο Independent, περισσότεροι από 40.000 ενήλικες στις ΗΠΑ έλαβαν μέρος σε μακροχρόνιες μελέτες που εξέταζαν την υγεία, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Διαπιστώθηκαν δύο διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης καφέ: εκείνοι που πίνουν πριν από το μεσημέρι και εκείνοι που πίνουν όλη την ημέρα.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Tulane των ΗΠΑ, παρακολούθησε τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη για σχεδόν μια δεκαετία.

Αφού έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν καφέ το πρωί είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Παράλληλα είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει από καρδιακές παθήσεις. Την ίδια στιγμή δεν υπήρξε μείωση του κινδύνου για εκείνους που έπιναν καφέ όλη την ημέρα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

«Η κατανάλωση καφέ το πρωί μπορεί να συνδέεται πιο έντονα με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από ό,τι η κατανάλωση καφέ αργότερα μέσα στην ημέρα», ανέφεραν. Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Lu Qi, από το Πανεπιστήμιο Tulane, σημειώνει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι δεν είναι μόνο το αν πίνετε καφέ ή πόσο πίνετε, αλλά και η ώρα της ημέρας που είναι σημαντική. Συνήθως δεν δίνουμε συμβουλές σχετικά με τον χρόνο κατανάλωσης στις διατροφικές μας οδηγίες, αλλά ίσως θα πρέπει να το σκεφτούμε αυτό στο μέλλον».

«Αυτή η μελέτη δεν μας λέει γιατί η κατανάλωση καφέ το πρωί μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα», συνεχίζει ο Δρ. Qi. «Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η κατανάλωση καφέ το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να διαταράξει τους καρκάδιους ρυθμούς και τα επίπεδα ορμονών όπως η μελατονίνη. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αλλαγές στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η φλεγμονή και η αρτηριακή πίεση».

Επισήμανε πάντωςότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επικυρωθούν τα ευρήματά τους σε άλλους πληθυσμούς και κλινικές δοκιμές για να ελεγχθούν οι πιθανές επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας της ημέρας κατά την οποία οι άνθρωποι πίνουν καφέ.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις